Savon Sanomat: Bäckmani publitsistikas on küsitavusi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman Tallinnas 2008. aastal
Johan Bäckman Tallinnas 2008. aastal Foto: Toomas Huik

Ida-Soome Ülikool hakkab kaaluma Johan Bäckmani dotsentuuri juhul, kui saavad kinnitust väitekirjaga seotud kahtlused.

Professor Tapio Määttä rääkis ajalehele Savon Sanomat, et Bäckman sai dotsentuuri endises Joensuu ülikoolis, kuna ta oli juba Helsingi ja Turu ülikoolide dotsent.

Bäckman pole osalenud Ida-Soome Ülikooli uurimis- ega ka mitte õppetöös.

Savon Sanomat kirjutab, et Bäckmani taotluse dotsendi ametikohale vaatasid 2007. aastal läbi ühiskonnateaduste doktor Juha Kääriäinen ja õigusteaduste doktor Anne Alvesalo. Politseikõrgkoolis töötanud Kääriäinen ja Alvesalo andsid taotlusele heakskiidu, lõpliku otsuse langetas ikkagi teaduskond.  

Ainsana tekitas neis kahtlust Bäckmani teemavaldkonna ehk kriminoloogia asjatundlikkuse tase.   

Kääriäinen pidas mitmeid Bäckmani väidetavalt teaduslikke artikleid tööpaberiteks või mujal kui teaduslikel foorumitel avaldatuteks. Mõned neist põhinesid väitekirja algmaterjalil.

Bäckman väitis dotsendikoha taotlemisel, et ta on kirjutatud 39 retsensiooni, millest 20 olid teaduslikes ajakirjades ja 19 teaduslikes antoloogiates. Kääriaineni hinnangul olid antoloogiates avaldatud artiklid peamiselt konverentsimaterjal või muud moodi töised märkmed.    

Kääriaineni arvates oli näiteks 20st teaduslikust artiklist retsensioone vaid kaks tükki. Ta pööras ka tähelepanu tõsiasjale, et Bäckmani väidetavad teaduslikud artiklid oli tegelikult avaldatud ajalehtede Arutelu ja Ülevaate rubriikides.

Bäckman oli nimetatud teaduslikeks väljaanneteks mitmeid niisuguseid trükiseid, mis seda kindlasti pole, näiteks Sauna-lehti.

Kolmapäeval eetris olnud MTV3 saade «45 minuuttia» väitis, et Bäckmani teadustööd põhineb materjalil, mida keegi pole näinud ja kus kõik allikad on anonüümsed.  

Helsingi Ülikooli kantsleri Ilkka Niiniluoto ei märgatud 2006. aastal väitekirjas mingeid probleeme.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles