Toulouse'i tulistaja oli ohvri isa väitel luureteenistuse informaator

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dessantväelase Abel Chennoufi matused, paremal tema rase elukaaslane.
Dessantväelase Abel Chennoufi matused, paremal tema rase elukaaslane. Foto: SCANPIX

Tänavu Toulouse’is seitse inimest tapnud islamist Mohammed Merah oli Prantsuse luure informaator, ütles ühe tema ohvri isa täna.


«Merah’t kaitses DCRI (luureteenistus, toim), kes sõltust temast islamistlike võrgustike paljastamisel,» rääkis ajakirjale Le Point Albert Chennouf, kelle sõdurist poja Abel Chennoufi lasi Merah’ maha 15. märtsil.

Poja kaotanud Chennoufi väitel üritavad võimud Merah’t üksiku hundina kujutad vaid seetõttu, et nii eelmine president Nicolas Sarkozy kui uus riigipea François Hollande kardavad tõde.

Tuleval nädalal ilmub aga tapja venna Abdelghani Merah’ raamat «Merah, minu terroristist vend». Selles väidetakse, et Toulouse’i tulistaja vihkas nii politseid kui võime üleüldiselt nii tuliselt, et see, et ta olnuks DCRI informaator, on võimatu.

Enne, kui Merah’ elu politsei piiramisrõngas lõppes, jõudis end ise Al Qaeda toetajaks nimetanud mees märtsis Toulouse’is maha lasta rabi, kolm juudikooli õpilast ja kolm dessantväelast.

Möödunud kuul avalikustas Prantsuse politsei raporti, mis tõdes, et Merah oleks olnud võimalik ja tulnuks peatada enne, kui ta oma veretöödega algust tegi.

DCRIi eraldiseisvad uurimised tõid päevavalgele, et Merah’ oli intensiivse jälgimise all läbi 2011. aasta, kuid siis otsustati seda vähendada. Selgus, et luureteenistuste jälgimise alla sattus Merah’ juba 2006. aastal. «Priviligeeritud sihtmärgiks» tunnistati ta mullu, kui naasis Afganistanist, kus ta peeti kinni 2010. aasta novembris.

Mullu märtsist juulini tuvastati, et Merah’ oli regulaarselt ühenduses Toulouse’i radikaalse islamistliku liikumisega, ilmutas paranoilise käitumise märke ja sai äärmuslastelt raha. Seejärel reisis ta augustist oktoobrini Pakistani, misjärel DCRI agendid temaga kohtusid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles