Eestlane Itaalias: maavärin tõi esimesed kriitikanooled

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Itaalias elava eestlasest ajakirjaniku Ülle Toode sõnul tõi öine maavärin esimesed kriitikanooled, mis heidavad ametkondadele ette hoiatamata jätmist.


Vikerraadio saates «Uudis+» rääkinud Toode väitel räägitakse, et inimesi oleks pidanud rohkem hoiatama ning riik oleks pidanud olema rohkem valmis evakueerimisteks, sest samas piirkonnas on olnud viimase kahe kuu jooksul mitmeid maavärinaid, samuti värises seal maa eile.

Toode sõnul asus tänane epitsenter siiski piirkonnas, mis on hõredalt asustatud, kui L´Aquila linn ja mõned külad välja arvata.

Märkimisväärne on tema sõnul pigem see, et maavärin lõikas läbi Roomast Aadria mere ühte tähtsamasse sadamasse Pescarasse viiva kiirtee A24.

Põhja-Itaalias Bolognas elav Toode rääkis, et on ka ise varem Itaalias maavärina üle elanud. Ta oli tööl, kui hakkas kostuma, justkui hakkas tööle tühja pesumasina tsentrifuug. «Kolleeg hüppas korraga püsti ja hüüdis, et jookseme välja,» kirjeldas Toode.

Tema sõnul olid inimesed selleks ajaks juba tänavatele jõudnud, mis oligi kõige õigem tegu. «Mina põhjamaalasena oleks jäänud kindlasti istuma sinna ruumi,» lisas ta.

Kesk-Itaaliat täna varahommikul kell 3.32 raputanud maavärinas hukkus üle 50 inimese, nende hulgas vähemalt viis last.

USA geoloogiateenistuse andmetel oli see 6,3-magnituudine maavärin, Itaalia geofüüsika spetsialistide väitel aga 5,8-magnituudine Richteri skaala järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles