Iraak tühistas relvaostutehingu Venemaaga

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraak tühistas 4,2 miljardi dollari suuruse relvaostutehingu Venemaaga ja seda korruptsioonikahtluste tõttu.

Iraagi peaministri Nouri al-Maliki pressiesindaja Ali Mussawi rääkis täna AFP-le, et valitsusjuhil oli pärast oktoobrikuist Moskva-visiiti tekkinud kahtlused Venemaa läbipaistmatu tegutsemise tõttu.

Pärast seda andis valitsusjuht korralduse vaadata tehingu tingimused üle ja algatas selles küsimuses uurimise.  

Mussawi ei täpsustanud, et kes võttis vastu otsuse tehing tühistada ja mis ettevõtete või isikute osas uurimine algatati. 

Ka ei vastanud ta AFP küsimusele uute võimalike relvaostutehingute kohta Moskva ja Bagdadi vahel.

Venemaa saatkond Bagdadis ei ole tehingu tühistamisest midagi kuulnud. Pressiatašee Sergei Tšerkassov ütles Interfaxile, et praegusel hetkel ta mingeid andmeid selle kohta pole.   

Ka ei jaganud kommentaari riigifirma Rosoboroneksport pressisekretär Vjatšeslav Davidenko.  

Raadio Vaba Euroopa teatab viitega Iraagi parlamendi kaitsekomitee liikmele Hakim al-Zamanile, et peaminister moodustas läbirääkimisteks Venemaaga uue komisjoni ja selle ülesandeks on pidada ostuläbirääkimisi oluliselt kaasaegsemate relvade ostuks, kui oli kirjas nüüdseks tühistatud tehingutes.    

Reutersi andmetel oli Iraak ja Venemaa pidanud relvatehingu üle läbirääkimisi aprillis, juulis ja augustis Venemaal, kui seda külastasid Iraagi delegatsioonid kaitseministri Saadun Al Dulaimi juhtimisel.

Mitme meediaväljaande andmetel tahtis Iraak Venemaalt osta 30 ründekopterit Mi-28N, 42 õhutõrjeraketikompleksi Pantsir-S1 ja lisaks hävituslennukeid MIG-29M/M2 ning soomukeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles