Süüria opositsioon jõudis ühtsuskõnelustel põhialustes kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Rahvusnõukogu (SNC) juht Geroge Sabre
Süüria Rahvusnõukogu (SNC) juht Geroge Sabre Foto: SCANPIX

Süüria opositsioonirühmad jõudsid Katari pealinnas jätkuvatel ühtsuskõnelustel põhimõttelise kokkuleppeni ühinemisplaani osas president Bashar al-Assadi režiimi vastu, teatasid osalejad täna varahommikul.

«Me oleme peamistes opositsiooni ja revolutsioonijõudude ühinemise punktides üksmeelele jõudnud. Olime juba lähedal leppe mallkirjastamisele, kuid otsustasime veel lähemalt uurida mõningaid üksikasju. Jätkame kõnelusi ja kokkuleppe üksikasjade täpsustamist pühapäeval,» ütles üks opositsiooniliidreid Suhair Atassi.

Süüria opositsioon jätkas eile Kataris ühtsuskõnelusi, mida varjutab peamise ühenduse Süüria Rahvusnõukogu (SNC) skeptiline suhtumine laiapõhjalise varivalitsuse moodustamisse.

SNC teatas enne kohtumist, et esitab korduvalt edasilükkunud kõnelustel oma ettepanekud ning ütles, et lõplik kokkulepe nõuab rohkem aega, kuigi teised fraktsioonid on kannatust kaotamas.

«Me alustasime oma vendadega avatud dialoogi ja vaatasime nende algatust,» ütles SNC äsjavalitud juht George Sabra pressikonverentsil enne kõneluste jätkumist. «Kuid meil on oma seisukohad ja ideed, mida me kavatseme esitada.»

Kunagi peetud ühendust Süüria opositsiooni peamiseks esindajaks, kuid Washingtonis nähakse seda üha enam aegunud rühmituseks, mis koosneb peamiselt välissüürlastest, kes kodumaa arengutega kursis ei ole.  

SNC kõrge ametnik Ahmad Ramadan hoiatas, et laupäeval on raske kokkuleppele jõuda ning tõenäoliselt on kohtumise tulemuseks lihtsalt avaldus koostööpõhimõtete kohta, et see täielikult ei nurjuks.

SNC kavatseb säilitada «juhtiva rolli Süüria opositsioonis» ning seisab vastu katsetele seda muuta.

Juhtiva dissidendi Riad Seifi koostatud ettepanekud võimuvahetuseks pärast president Assadi lahkumist näevad ette üleminekuvalitsuse moodustamise, sõjaväenõukogu loomise, mis haldaks ülestõusnute vägesid ning kohtusüsteemi, mis tegutseks opositsiooni kontrolli alla läinud piirkondades.

Kümneliikmelise üleminekuvalitsuse valiks aktivistidest, pagulastest ja ülestõusnutest koosnev katusorganisatsioon.

SNC korduv venitamine plaani arutamisel on pälvinud teravat kriitikat teistelt rühmitustelt, mis Katari ja Araabia Liiga toetusel toimuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles