Abbas: Venemaa aitab uurijaid Arafati säilmete väljakaevamisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina president Mahmoud Abbas seisab plakati ees, millel on Yasser Arafati pilt.
Palestiina president Mahmoud Abbas seisab plakati ees, millel on Yasser Arafati pilt. Foto: SCANPIX

Palestiinlased teevad endise presidendi Yasser Arafati säilmete ekshumeerimisel koostööd peale Šveitsi ja Prantsusmaa ka Venemaa asjatundjatega, ütles Palestiina president Mahmoud Abbas täna.

«Me koordineerime praegu Prantsuse uurijate, Šveitsi ekspertide ja ka Vene valitsusega, et haud lahti teha,» ütles Abbas kõnes, mille ta pidas Arafati kaheksanda surma-aastapäeva puhul.

Tegu on esimese korraga, kui Palestiina ametnikud mainivad Venemaa seotust Arafati surma uurimisega.

Arafati suri 2004. aastal Pariisi lähedal sõjaväehaiglas. Juurdlus algatati tänavu juulis, kui Arafati perekond pöördus Prantsuse kohtu poole seoses väidetega, et palestiinlaste liider suri polooniumimürgitusse.  

Prantsuse uurijad peaksid 26. novembril jõudma Läänekaldale Ram Allah'sse, kus asub Arafati haud. Arafati perekond on nõustunud põrmu väljavõtmisega.

Väited Nobeli rahupreemia laureaadi mürgitamisest kerkisid taas pinnale juulis, kui uudistekanali Al-Jazeera palgatud eksperdid teatasid, et leidsid Arafati isiklikel asjadel kõrge polooniumitaseme.

Ülimürgist polooniumi leidub haruharva väljaspool sõjalisi ja teadusobjekte; sama ainega mürgitati 2006. aastal Kremlit kritiseerinud endine Vene luuraja Aleksandr Litvinenko.

Sel nädalal kordas Arafati vennapoeg Nasser al-Qudwa oma «põhimõttelist vastuseisu» väljakaevamisele -- «peamiselt seetõttu, et kaheksa aastat hiljem võetud proovid ei pruugi kliiniliselt kasutatavad olla».

«Iga palestiinlane on veendunud, et Arafat mõrvati,» ütles ta AFP-le, «kuid isegi tema haua avamine ei veena skeptikuid tões.»

Arafati surma-aastapäeva tähistatakse Läänekaldal mitme üritusega, sealhulgas öise valvega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles