Briti topeltagent Blake tähistab Venemaal 90. sünnipäeva

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Blake aastast 2001 pärit fotol.
George Blake aastast 2001 pärit fotol. Foto: SCANPIX

Täna tähistab 90. sünnipäeva endine Briti spioon George Blake, kellest sai topeltagent, kui ta asus spioneerima Nõukogude Liidu kasuks.

Venemaal suhtutakse temasse kui kangelasse, Suurbritannias aga kui reeturisse, vahendas AFP.

Oma õnnitlused edastas luurajale ka president Vladimir Putin, kelle sõnul kuulub Blake «tugevate ja mehiste inimeste, säravate professionaalide plejaadi».

Kremli pressiteenistuse edastatud sünnipäevatervituses on tähtpäevalist nimetatud tuntud nõukogude luurajaks. Blake  on korduvalt saanud riiklikke autasusid, muu hulgas ka Lenini ordeni.    

Üheksa aasta jooksul reetis ta paljusid välisluureteenistuse (MI6) agente ja nurjas enamiku selle Ida-Euroopa operatsioone. Ta paljastati 1961. aastal ja mõisteti 42 aastaks vangi, kust ta põgenes Nõukogude Liitu.

Blake’i paljastajaks oli Poola topeltagent Michael Goleniewski.

Rotterdamis sündinud Blake elab praegu Moskva oblastis. Georgi Ivanovitšina tuntud mees on abielus venelanna Idaga, kellega tal on poeg Miša (40-aastane finantsekspert). Lisaks on tal kolm poega esimesest abielust Suurbritannias.   

AFP andmetel on Blake’il kokku üheksa lapselast.

«Olen õnnelik inimene, väga õnnelik inimene, erakordselt õnnelik inimene,» ütles Blake harukordses intervjuus valitsuse häälekandjale Rossiiskaja Gazeta. Ta peab tähelepanuväärseks tõsiasja, et kõik ta lapsed tulevad talle Venemaale sünnipäeva puhul külla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles