Kreeka parlament kiitis heaks riigieelarve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka politseinikud eile Ateenas parlamendihoone juures.
Kreeka politseinikud eile Ateenas parlamendihoone juures. Foto: SCANPIX

Kreeka parlament kiitis ööl vastu tänast heaks riigieelarve, mis on eluliselt tähtis veenmaks rahvusvahelisi kreeditore andma vabaks juunist saadik blokeeritud 31,5 miljardi suurust laenumakset, milleta riiki ähvardab maksejõuetus.

Kolmesajaliikmelises parlamendis hääletas eelarve poolt 167 ja vastu 128 seadusandjat.

Tuleva aasta eelarvega tahab Kreeka valitsus hoida kokku veel 9,4 miljardit eurot. Eelarve kohaselt tuleb Kreekal olla valmis oodatust suuremaks, 4,5 protsendi suuruseks majanduslanguseks ning avaliku sektori eelarvepuudujääk tõuseb 5,2 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Riigivõlg kerkib prognooside kohaselt 346 miljardi euroni, mis on 189 protsenti SKT-st. Laenuandjad nõuavad võlakoorma kahandamist 120 protsendini 2020. aastaks.

Kärped puudutavad peamiselt palku, pensione ja toetusi, mida on viimase kahe aastaga juba niigi kõvasti vähendatud. Kreeka töötuse määr on nüüd rekordiliselt kõrge - üle 25 protsendi.

Neli päeva varem olid seadusandjad napi hääleenamusega heaks kiitnud Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi nõutud järjekordsed kokkuhoiumeetmed.

Seitsmeteistkümne eurotsooni liikme rahandusministrid kohtuvad täna Brüsselis, kus üheks keskseks teemaks on Kreeka, kuid otsust laenumakse osas seal oodata ei ole.

Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble sõnul ei kavatse rahvusvahelised kreeditorid väljamaksega kiirustada. Berliin on hoiatanud, et selleks võib kuluda mitu nädalat, sest laenuandjad üritavad kokku leppida selles, kuidas Kreeka hiiglasliku võlakoormaga toime tulla.

Kolmapäeval avaldatud Euroopa Liidu majandusprognoosis märgiti, et võlakoormast, kasinusmeetmetest ja nendevastastest protestidest räsitud Kreeka väljub seitsmeaastasest majandussurutisest 2014. aastal. Euroopa Komisjoni sügisprognoos ennustab kriisi vältel viiendiku võrra kahanenud majandusele 2014. aastal 0,6-protsendist majanduskasvu.

Ajalehe Financial Times andmetel on Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) Kreeka majanduskasvu teele naasmise, riigivõla vähendamise võime ja erastamisega 50 miljardi euro teenimise võime suhtes palju pessimistlikum kui Euroopa Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles