Rootsi parempopulistide toetus kerkis rekordini

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Jürgen Tamme
Copy
Jimmie Åkesson 2010. aastal.
Jimmie Åkesson 2010. aastal. Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraatide ja mõõdukate järel on Rootsi populaarsuselt kolmandaks erakonnaks tõusnud parempopulistlikuks peetav Rootsi Demokraatlik Partei (SD).

Täna päevalehes Aftonbladet ilmunud United Mindsi arvamusuuringu tulemuste järgi toetab opositsioonilisi sotsiaaldemokraate 31 ja peaminister Fredrik Reinfeldti mõõdukaid 27,8 protsenti küsitletutest. Neile järgnebki SD, mille toetus on tõusnud rekordilise 11,2 protsendini, mis on 2,5 protsenti kõrgem kui erakonna juunikuine toetusnumber, vahendas The Local.

Sellega edestab SD nii rohelisi, Vasakparteid kui ka võimuliitu kuuluvaid Liberaalset Rahvaparteid, Keskparteid ja kristlikke demokraate.

2010. aasta valimistel esmakordselt parlamenti pääsenud erakonna toetajaskonna moodustavad karmimat immigratsioonipoliitikat toetavad rootslased. Erakonna kinnitusel põhjustab immigratsioon Rootsis, kus ligi viiendik elanikkonnast on sündinud sisserändajatest vanemate perre või välismaal, suuri majandus- ja sotsiaalprobleeme. SD on hoiatanud rootslasi ka islamirevolutsiooni eest.

Tagasi üles