Rootsi parteijuhid laulsid Eesti laeval rassistlikke laule

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipud
Rootsi lipud Foto: Corbis / Scanpix

Rootsis puhkes järjekordne skandaal end rahvuslaste liikumiseks nimetavata paremäärmusliku partei ümber, kuna ajakirjanikud tabasid selle liidrid hiljuti ühel Eesti laeval peetud parteikonverentsil laulmas rassistlikke laule.


Stockholmi-Tallinna liinil sõitval laeval jaanuaris toimunud Rootsi Demokraatide (SD) üritusel käis salaja ka Rootsi raadio ajakirjanik, kes salvestas varjatud kaamera ja mikrofoniga parteijuhtide tegevust nii baarides kui ka kajutites, vahendas

The Local

.

Salareporter püüdis ühel õhtul ühest kajutist kinni ka SD juhatuse liige Erik Almkvisti hääle laulmas neonatsliku rokibändi Fyrdung laulu «Folkligt uppror» (tõlkes «Rahvamäss»).

Samuti esitasid delegaadid teise neonatsliku ansambli Svensk Ungdom palasid ning kandsid ette ka juba 1930. aastatel levinud natsiliikumise laulu «Friheten leve» (tõlkes «Vabaduse hüüd») ridu.

Rootsi raadio programmi «Kaliber» andmetel võtsid ühislaulmisest osa ka parteiliider Jimmie Åkesson ja teised juhtivad tegelased, kusjuures Åkessoni enda algatusel olevat kõlanud laeval ka laul, mis räägib Rootsi endise peaministri Olof Palme mõrvast.

«Lask põletab, veri voolab, Olof Palme - tema kooleb,» kõlab umbkaudses tõlkes tüüpiline fraas sellest laulust. Ennast rassistlikust mainest viimasel ajal vabastada püüdnud Åkessonilt veel pühapäeval skandaalse loo kohta kommentaari saada ei õnnestunud.

SD pressiohvitser Mattias Karlsson aga lükkas tagasi süüdistused, nagu oleks olnud Palme laulu laulmine parteijuhi initsiatiiv. Samas ei üritanud ta eitada, et viimane kaasa laulis.

«See on ju tegelikult sarkastiline ballaad Palme mõrvajuurdluse vigadest,» selgitas ta agentuurile TT antud intervjuus.

Erik Almqvist ei rääkis omakorda, et kongressil osalenud delegaadid laulsid laeval mitu tundi ja laule kõlas selle aja jooksul igasuguseid - lisaks puhastele europopi šlaagritele ka sotsialistlikke ja kommunistlikke palasid, nende seas «Internatsionaal» ja «Laul Stalinile».

«Meie noored inimesed on poliitilised ja neile meeldib sedasorti muusika. See on lõbus meelelahutus, kui on joodud mõned õlled,» lisas ta. «See ei ole tõsine asi, keegi meist ei pannud sellesse mingit poliitilist väärtust,» ei saanud ta meedias puhkenud skandaalist aru.

Kui poliitikult küsiti, kas partei kavatseb ka edaspidi laulda rassistlikke laule oma kongressidel ja kogunemistel, vastas ta, et praegust meediakliimat arvestades tuleb edaspidi käituda vähem mõtlematult.

Rootsi raadios avaldati juba nädal varem materjale sellest, kuidas sama partei liikmed on teinud omavahel suheldes rassistlikke ja immigrantidevastaseid avaldusi ja õelaid nalju, mille kohta on tõendiks ka arvukad salvestised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles