Veel kahe Smolenski ohvri surnukehad kaevati üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14. aprill 2010: kodumaale toodud Smolenski lennukatastroofi ohvrite kirstud.
14. aprill 2010: kodumaale toodud Smolenski lennukatastroofi ohvrite kirstud. Foto: SCANPIX

Täna varahommikul kaevati Varssavis välja veel kaks 2010. aasta Smolenski lennukatastroofi ohvri surnukeha, sest kahtlustati, et nende surnukehad võisid olla maetud valedesse haudadesse.


Poola Raadio kodulehe andmeil algas kaevamine kell 4 hommikul Jumaliku Ettehoolduse templi ja Pyry piirkonna surnuaia juures.

Kuigi ametlikult pole teatatud, kelle surnukehad välja kaevati, valmistas ekshumeerijatele väidetavalt muret Katõni perede kaplani isa Zdzisław Króli ja Kardinal Stefan Wyszyński Ülikooli endise rektori Ryszard Rumianeki surnukehade küsimus.

«Muret, et nende surnukehad võivad olla vahetusse läinud, väljendasid pärast dokumentide uurimist nii Vene Föderatsiooni uurimiskomisjon kui Poola eksperdid,» vahendas sõjaväeprokurör kapten Andrzej Wicharski täna Jumaliku Ettehoolduse templi juures öeldud sõnu uudisteagentuur PAP. «Suurima tõenäsisusega, hoolimata perede poolsest õigest tuvastamisest, tuvastati surnukehad vene poolel Moskva Kohtumeditsiini Instituudi protseduuride käigus valesti.»

Wicharski sõnul viiakse Krakówi Jagielloński ülikooli kohtumeditsiini osakonda esialgsetele uuringutele ja seejärel Wrocławisse, kus teostatakse lahkamine ja DNA-testid.

Kokku on praeguseks üles kaevatud üheksa Smolenski ohvri surnukehad. Tänavusügisesed ekshumatsioonid näitasid, et neli inimest oli maetud valesse hauda.

2010. aasta kevadel Venemaal Smolenskis teel Katõni massimõrva 70. aastapäeva mälestusüritustele alla kukkunud lennukis hukkusid kõik 96 pardalviibinut, nende seas president Lech Kaczyński ja terve rida teisi Poola eliidi sekka kuulunud inimesi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles