NATO ei soovi kindral John Alleni tulevikust rääkida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

NATO keeldus täna kommenteerimast juurdlust oma eeldatava tulevase ülemjuhataja, praegu Afganistanis alliansi vägesid juhtiva kindral John Alleni üle, keda seostatakse USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktori ameti maha pannud David Petraeuse armuafäärist tõusnud skandaaliga.

«Me oleme näinud (USA kaitseministri Leon) Panetta avaldust. See on USA juurdlus,» öeldi NATO peakorterist Brüsselis vastuseks uurimist puudutavatele küsimustele ja paluti pöörduda Ühendriikide uurijate poole.

Üks Pentagoni ametnik ütles täna, et Allen on uurimise all «kohatute» e-kirjade pärast Petraeuse perekonnatuttavale, keda peetakse armusuhte ilmsiks teinud juurdluse algatajaks.

Ametniku sõnul olevat FBI avastanud 20 000 - 30 000 lehekülge kirjavahetust, peamiselt elektroonilisel teel, Alleni ja Jill Kelley vahel. Kelley oli naine, kelle algatatud kaebuse põhjal algatatud uurimine viis FBI Petraeuse ja tema biograafi Paula Broadwelli armusuhte jälile.

Petraeus, endine USA vägede komandör Iraagis ja Afganistanis, teatas tagasiastumisest presidendile neljapäeval saadetud kirjas, põhjendades otsust abieluvälise armusuhtega.

USA kaitseminister Leon Panetta ütles avalduses, et FBI informeeris tema ministeeriumi üleeile uurimisest. Tema sõnul jääb Allen esialgu NATO liitlasvägede komandöriks Afganistanis, kuid samas on ta palunud senati relvajõudude komiteel viivitada Alleni esitamisega NATO vägede ülemjuhatajaks.

Oktoobrikuise otsuse kohaselt pidanuks Allen võtma 2013. aastal admiral James Stavridiselt üle traditsiooniliselt ameeriklastele käes oleva ametikoha alliansi vägede eesotsas.

Afganistani vägesid hakkab uuest aastast juhtima senine USA merejalaväe asekomandör Joseph Dunford .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles