Soome kaevandusest lekib mürgist niklit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veok kaevanduse juurde kaitsetõkke ehitamiseks liiva viimas.
Veok kaevanduse juurde kaitsetõkke ehitamiseks liiva viimas. Foto: SCANPIX

Soomes Sotkamo niklikaevanduse lekkiva hoidla lähedal asuvast järvest avastati suures koguses niklit, teatas valitsuse keskkonnaagentuur täna.


«Mõõtmised näitavad, et Kivijärvis ületab niklisisaldus taseme, mida peetakse organismidele ohtlikuks,» teatas Soome Keskkonnainstituut.

Sotkamo niklikaevanduse hoidlast hakkas 4. novembril reovett lekkima ning kaevandusest lõunas asuva järve poole on lekkinud 900 kilogrammi niklit. Hoidlast põhja poole on lekkinud umbes 220 kilogrammi niklit.

Instituudi teatel on lisaks niklireostusele tõusnud järves ka uraani kontsentratsioon, mis kahjustab eriti vetikaid ja selgrootuid.

Kaevanduse operaatorfirma Talvivaara on tootmise lõpetanud ning on keskkonnakahjude piiramiseks Soome sõjaväe abiga tammid ehitanud.

Talvivaara pressiesindaja Olli-Pekka Nissinen ütles AFP-le, et ta ei tea, millal täpselt lekkele piir pannakse. Ta lisas, et betoonist hoidla põhjas on avastatud praod.

Politsei teatas eile, et algatas juhtunu suhtes juurdluse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles