Rootsi rahvasaadik lahkub rassismipoleemika tõttu parteiametist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Mari Kamps
Copy
Erik Almqvist (ees keskel)
Erik Almqvist (ees keskel) Foto: SCANPIX

Paremäärmusliku erakonna Rootsidemokraadid majanduspoliitikajuht Erik Almqvist paneb ameti maha oma rassistlikest väljaütlemistest puhkenud skandaali tõttu.

Almqvist paiskas solvavaid kommentaare suust välja 2010. aasta juunis tänaval puhkenud sõnavahetuses. Mees ise eitas varem rassistlikke solvanguid.  

Ajalehe Expressen kätte sattunud videost selgub, et rahvasaadik kasutas rassistlikke ja solvavaid sõnu.

Rootsidemokraatide esimees Jimmie Åkesson palus erakonnakaaslasel lahkuda kõigilt juhtivatelt kohtadelt parteis. Ka soovitas ta Almqvistil mõelda järele, et kas ta ikka sobib rahvasaadikuks või Rootsidemokraatdie ridadesse.

Almqvist ütles, et parteist ta lahkuda ei kavatse, kuid Rikstagi asja ta veel kaalub.

«See pressikonverents on minu elu kõige halvemast ja häbiväärsemast päevast. Käitusin sobimatult oma elu keerulisel etapil. Lasin end provotseerida ja provotseerisin ise ka.»

Almqvist kinnitas, et ta ei valetanud juhtunust. Ta on varem väitnud, et pole öelnud mitte midagi rassistlikku, kuid video näitab hoopis midagi muud.

Sealt on näha, kuidas rahvasaadik solvas kahte meest ja ühte naist Stockholmi kesklinnas. Ta sõimas mehi mustadeks, noort naist nimetas ta «väikseks hooraks». «Sul pole siia mingit asja. See on minu maa. OK?» ütles Almqvist ühele mehele.   

«Ma ei valetanud. Ma lihtsalt ei mäleta juhtunut. Võisin end väljendada viisil, mida võis tõlgendada rassistlikuna, kuid see polnud minu eesmärk,» rääkis poliitik nüüd.

Märksõnad

Tagasi üles