Iisrael korraldas eduka rakettrelva katsetuse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketitõrjeraketi Hetz katsetus.
Raketitõrjeraketi Hetz katsetus. Foto: Wikipedia.org

Iisraeli meedia teatel viis riik täna edukalt läbi raketitõrjeraketi Hetz katsetuse.


Iisraeli territooriumilt välja tulistatud Hetz (heebrea keeles nool) rakett hävitas edukalt sihtmärgi, mis juudiriigi meedia teatel simuleeris Iraani ballistilist raketti Shahab, vahendas AFP.

Rakett tulistati välja Vahemere kohal kõrgelt lendu lastud Shahab raketi imitatsiooni pihta. Kõigest mõni nädal tagasi katsetas juudiriik Raudkupli-nimelist raketikaitsesüsteemi, mis peaks valmima järgmise aasta jooksul ja kaitsma Iisraeli lühimaarakettide eest, mille trajektoor on võrreldes Shahab-tüüpi rakettidega tunduvalt väiksem.

Iisrael hakkas ballistiliste rakettide vastast süsteemi koos USAga arendama pärast seda, kui Iraak esimese Lahesõja ajal Iisraeli pihta Scud-rakettidega tulistas. Hetzi näol on tegemist reaalselt kasutusel oleva spetsiaalse raketitõrjesüsteemiga. Sarnase süsteemi on seni Iisraeli kõrval välja töötanud vaid Venemaa.

Iisrael soovib tsiviilisikuid kaitsta Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas ja Liibanoni lõunaosas tegutsevate šiiitide organisatsiooni Hezbollah rakettide eest. Samuti kardab juudiriik Iraani tuumaalast tegevust ja mõõdukate araabia maade valitsuste kukutamist radikaalsete islamistide poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles