Hiina valis uued juhid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping
Xi Jinping Foto: SCANPIX

Hiina kommunistlik partei nimetas riigi uueks juhiks senise asepresidendi Xi Jinpingi.

Xi-st saab president ja samas ka armee ülemjuhataja järgmisel aastal, edastab Reuters.

Kommunistlik partei avalikustas ka teised võimukandjad. Hiina kommunistliku partei poliitbüroosse kuulub tulevane peaminister Li Keqiang, rahandusasjatundja Wang Qishan ja veel mitu liiget.

Poliitbüroo liikmete arvu on kahandatud üheksalt seitsmeni. Poliitbüroo juhib maailmas suuruselt viienda majandusega riiki järgnevad viis aastat.

Xi Jinpingist saab president ja Li Keqianist peaminister järgmise aasta märtsis. Asjatundjate arvates võivad need kaks poliitikut olla võimul kaks ametiaega ehk kümme aastat.

Hiina uue juhtkonna eesmärkideks on suurendada kodumaist tarbimist, kuna maailmaturg on seni üsna halvas seisus ning majanduskasv aeglustunud.

Poliitbüroo peab tegelema ka korruptsiooniga, sest see on üsna levinud.

Tahetakse viia läbi reforme, millega kahandada riigifirmade privileege, hõlbustaks maapiirkondadest pärit migrantidel linnadesse elama asumist, muuta kohalike omavalitsuste finantssüsteemi ning luua stabiilne poliitiline õhkkond.

Samuti peab Hiina uus juhtkond seisma silmitsi sellega, et hiinlased nõuavad täielikku demokraatiat ja poliitilisi reforme. Ühe partei juhitavas riigis aga on see üsna ebatõenäoline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles