Kalašnikovi hinnatõus Afganistanis viitab ettevalmistustele kodusõjaks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalašnikovi automaat AK-47
Kalašnikovi automaat AK-47 Foto: SCANPIX

Afganistani «rahvusrelvaks» muutunud Kalašnikovi automaadi hinnatõus viitab ettevalmistustele kodusõjaks pärast koalitsioonivägede eemaletõmbumist aastal 2014.

«Modžaheedid (pühasõdalased) räägivad valmistumisest. Nad püüavad otsida relvi,» rääkis Ahmad Zia Massoud intervjuus The New Yorki Timesile.

«Neid tuli minu juurde Põhja-Afganistani küladest, mõned inimesed koguni Kabuli eeslinnadest. Nad rääkisid, et võtavad vastutuse isikliku turvalisuse kindlustamise eest ümbruskonnas.»

Massoud oli Afganistani asepresident aastatel 2004-2009, kel on kogemusi Talibani-vastastes võitluses ja kes on prominente figuur pühasõdalaste hulgas.  

Ta rääkis, et ärgitas enda poolehoidjaid tegema ettevalmistusi võimaliku sõja puhkemiseks. «Nad ei taha enam häbisse jääda. Igasse majapidamisse plaanitakse hankida AK-47,» selgitas ta.  

Massoudi sõnul küsitakse Afganistanis AK-47 eest tuhat dollarit, võrreldes kümne aasta taguse 300 dollariga.

Afganistanis võtmepositsioonidel olevad inimesed räägivad juba avalikult pühasõdalaste naasmisest.  

Energia- ja veeminister Ismail Khan korraldas novembris Heratis pressikonverentsi tuhandetele poolehoidjatele. Ta ärgitas neid organiseeruma ja tegema ettevalmistusi maa kaitsmiseks Talibani vastu.

Ismail Khan on modžaheedide üks mõjuvõimsamaid endisi komandöre. Herati Lõvi hüüdnime saanud mees muutus legendaarseks Nõukogude vägede vastases võitluses aastatel 1979-1989. Karzai praegusesse valitsusse pääses ta kui erinevaid pooli ühendava sümbol.  

Eelmisel laupäeval ütles Khan, et ei püüa moodustada oma armeed. «Kohalikud peavad astuma välja, relvastuma ja kaitsma maad neis piirkondades, kus valitsusväed tegutseda ei saa,» ütles ta.  

Khani sõnul tuleb kaitsta Afganistani julgeolekut, ei tohi lubada seda taas purustada.

President Hamid Karzai pressiesindaja Aimal Faizi lükkas tagasi väited, nagu kutsuks valitsus inimesi üles relvastuma. Faizi sõnul ei peegelda Khani väljaütlemised Afganistani valitsuse poliitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles