Kalašnikov palus Putinil kaitsta tema nime spekulatsioonide eest

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kalašnikov aastal 2009, mil ta tähistas 90. sünnipäeva.
Mihhail Kalašnikov aastal 2009, mil ta tähistas 90. sünnipäeva. Foto: SCANPIX

Konstruktor Mihhail Kalašnikov kirjutas president Vladimir Putinile kirja, milles palus kaitsta tema nime Ižmaši tehase ümber möllavas infosõjas.

Seda, milles täpselt seisnevad tema nimega seotud spekulatsioonid, ta ei täpsustanud, kirjutab Izvestija.

Samas kiitis ta asepeaministri Nikolai Rogozini algatust holdingfirma moodustamisest Kalašnikovi kaubamärgi alla, kuhu võiks kuuluda Iževskis asuvad relvatehased Ižmaš ja Ižmeh.

Novembri alguses saatis grupp Ižmaši veterane, nende seas ka Kalašnikov, presidendile kirja, milles oli palve päästa tehas. Samas nurisesid nad palkade üle, mis ei ületavat 10 000 rubla piiri.   

Putin vastust ei saatnud ja Ižmaši administratsioon teatas, et veteranide arvamusel on «reaalsusega vähe ühist», kuna keskmine palk ulatub 15 500 rublani. .

Oktoobri keskel leidis Ižmaši tehases aset protestimiiting, kus töölise väitsid, et nad said ühe kuu eest kätte 5000 rubla. Sellele järgnes uurimine, mille käigus leidsid riikliku tööinspektsiooni ametnikud mitmeid tööseaduse rikkumisi. Udmurdi vabariigi prokuratuur teatas seejärel, et inimesed täitsid tööülesandeid halvasti ja seetõttu jäidki  preemiast ilma.    

Kalašnikov esitles oma automaadi AK-47 1947. aastal toimunud konkursile. See võeti tootmisse ning Nõukogude Liidu armee relvastusse. Neid automaate hakati tootma Iževskis ning esimene 1500 automaadist koosnev partii valmis 1949. aastal.

Kalašnikovi nimel on lisaks temanimelisele automaadile veel 35 patenti.

Legendaarse automaadi loonud konstruktor sai 10. novembril 93.-aastaseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles