Raúl Castro kohtus USA kongresmenidega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA Kongressi esindajatekoja delegatsioon kohtus eile Kuuba presidendi Raúl Castroga, kellele see oli esimeseks kokkupuuteks Ühendriikide ametnikega pärast eelmisel aastal ametlikult riigipeaks tõusmist.


Havannas esmaspäeval toimunud kohtumine võib seega olla märgiks, et USA ja Kuuba suhetes on algamas sula. Teleuudistes näidati hiljem, kuidas ülikonnastatud Castro istus koos külalistega, kuid sellest, mida räägiti, rahvale kohe ei avaldatud, vahendasid AFP ja Reuters.

Castro võõrustas seitset mustanahalist esindajatekoja demokraati, kes saabusid Kuubasse eelmisel nädalal eesmärgiga normaliseerida suhteid kahe riigi vahel, mis vaenutsevad juba kuuendat aastakümmet järjest. Kuuba valitsus teatas täna, et Castro kinnitas oma valmisolekut «arutada ükskõik milliseid teemasid tingimusel, et kõnelused toimuvad vastastikuse austuse ja võrdsuse õhkkonnas».

USA kongresmenide delegatsiooni juht Barbara Lee ütles, et neil polnud kaasas sõnumit president Barack Obamalt ning nad tulid vaid «kuulama ja kõnelema» kuubalastega. Eelmise nädala reedel kohtusid nad juba Kuuba rahvusassamblee spiikri Ricardo Alarcóniga.

Eilsel kohtumisel olid kohal nii poliitbüroosse kuuluvad Alarcón ja pealinna kompartei juht Pedro Saenz kui ka välisminister Bruno Rodriguez ja Kuuba huve Washintonis esindava sektsiooni juht Jorge Bolanos.

Raúl Castro juhib kommunistlikku saareriiki ametlikult presidendina 2008. aasta veebruarist, kuid on tegelikult täitnud oma kehva tervisega vanema venna Fidel Castro asemel neid kohustusi juba 2006. aasta suvest.

Fidel kirjutas ka pühapäeval oma kolumnis, et Kuuba ei karda dialoogi Ühendriikidega. Esmaspäeval avaldatud uues kirjutises nimetas ta riiki külastanud USA esindajatekoja demokraate «tähtsaks poliitiliseks delegatsiooniks».

Samas pole kusagil mainitud, et pikaaegne revolutsiooniline liider ise oleks nendega kohtunud. Lee on siiski  vanema Castroga varasemate külaskäikude ajal kohtunud.

USA-Kuuba suhete paranemisele loodetakse rohkem pärast Barack Obama tõusmist USA presidendiks. Muu hulgas on ta lubanud kaaluda pea pool sajandit kehtinud kaubandusembargo leevendamist kommunistliku saare vastu ning otsida võimalusi läbirääkimisteks.

Obama võib meedia andmetel juba lähiajal kaotada piirangud perekondlikule reisimisele ja rahaülekannetele Kuuba ja Ühendriikide vahel - see võib juba toimuda enne Ameerika riikide tippkohtumist Trinidadis ja Tobagos. Kongressi esindajatekojas ja senatis on ootel ka eelnõud, millega tühistatakse USA kodanikele kehtinud Kuuba külastamise keeld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles