Ugandat tabas järjekordne ebolaepideemia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiinipersonal tegemas ettevalmistusi ebolasse nakatunute karantiini paigutamiseks
Meditsiinipersonal tegemas ettevalmistusi ebolasse nakatunute karantiini paigutamiseks Foto: SCANPIX

Aafrikas Ugandas on puhkenud järjekordne ebolaepideemia, milles on seni elu kaotanud vähemalt kaks inimest.

Uganda tervishoiuministri Christine Ondoa sõnul haigestusid ja surid selle haiguse tagajärjel ühe perekonna kaks liiget, edastab BBC.

Nad elasid pealinnast Kampalast 60 kilomeetri kaugusel asuvas Luweeros. Lisaks neile kahele suri veel üks isik, kes suri viirusliku hemorraagilise palaviku tõttu.

Ondoa sõnul uuritakse, kas Luweeros on veel haigestumisjuhtumeid.

Ugandas oli viimati ebolaepideemia selle aasta juulis ning siis suri 17 inimest.

Rahvusvahelise abiorganisatsiooni Medecins Sans Frontieres (MSF) andmetel ei ole alates augustist ühtegi ebola juhtumit registreeritud.

Tervishoiuspetsialistide andmetel suri Luweero piirkonnas möödunud kuul veel üks isik, kellel võis olla ebola, kuid seda ei kontrollitud.

Nüüdse kahe surnuga kokku puutunud viie inimese tervislikku seisundit jälgitakse. Kaks neist on pandud Kampala haiglas karantiini.

Ebolale ei ole ravi, kuid antibiootikumid, valuvaigistid ja malaariaravimid võivad aidata haiguse kulgu kergendada.

Ebolasse haigestunutest 90 protsenti sureb. Ebola sümptomiteks on peavalu, kõhulahtisus ja oksendamine. Mõningatel juhtudel võivad tekkida verejooksud silmadest ja kõrvadest.

Uganda tervishoiuministeerium soovitas elanikel mitte korraldada massiüritusi, teatada haigestunutest, surnud kiiresti matta, ebolasse haigestunutega kokkupuute vältimiseks kanda kaitsemaski, kindaid ja muud vajalikku, desinfitseerida haigestunut ümbritsevad asjad ning hoiduda surnud loomade, eelkõige ahvide söömisest.

Ugandas on viimase 12 aasta jooksul olnud mitu suurt ebolapuhangut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles