Männik: Iisraeli operatsiooni vastu Gazas räägivad mitmed tegurid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Männik
Erik Männik Foto: Erakogu

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse analüütiku Erik Männiku sõnul on praegu raske hinnata, kui suure tõenäosusega Iisrael oma väed Gaza sektorisse viib, kuid küllalt palju on tegureid, mis räägivad operatsiooni alustamise vastu.

Männik leiab, et olukord Iisraeli ja Gaza sektori vahel võib praegu nii äkki muutuda, et midagi väga kindlat täieulatusliku sõja alustamise osas on raske öelda, vahendab ERR Uudised.

«See muutus võib tulla kasvõi sellest, et üks Gazast välja lastud rakett tabab mõnda kooli või mõnda muud objekti, kust tuleb palju tsiviilohvreid ja see sunnib Iisraeli valitsust praktiliselt kohe operatsiooni käivitama,» selgitas analüütik.

Samas on Männiku sõnul ka külllat palju tegureid, mis operatsiooni alustamise vastu räägivad – Iisraeli ja Egiptuse suhted on ümberkujundamise järgus, Iisraelis eneses on jaanuaris valimised tulemas, olukord Iisraeliga piirnevates riikides – Liibanonis ja Süürias – on praegusel hetkel äärmiselt ebakindel ja muutlik ning see kõik manitseb Iisraeli juhtkonda kaaluma kõiki võimalusi, mistõttu suure operatsiooni käivitamine võib toimuda aeglasemalt.

Praeguse konflikti kujunemisele aitas Männiku hinnangul kaasa Hamasi võimuhaaramine Gaza sektoris, millele järgnes islamistlike grupeeringute tugevnemine ja esilekerkimine – selgelt on näha al-Qaeda ideoloogiat järgivate grupeeringute teket, kelle juhid on maininud isegi emiraadi loomise võimalust Gaza sektoris, ütles Männik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles