Rumeenia uhkuse humoorikas vorm tekitab küsimusi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Imperaator Traianus ja emahunt» oma täies ilus Rumeenia ajaloomuuseumi trepil.
«Imperaator Traianus ja emahunt» oma täies ilus Rumeenia ajaloomuuseumi trepil. Foto: Evelyn Kaldoja

Kuigi nii imperaator Traianus kui Kapitooliumi emahunt kuuluvad keset slaavlasi elavate rumeenlaste jaoks nende erilisust tõestavate rahvussümbolite varamusse, on raske uskuda, et kevadest Bukarestis ajaloomuuseumi trepil ilutsev ja mõlemat sümbolit ühendav monument ühegi mööduja uhkelt hümnisõnu ümisema paneks: «Deșteaptă-te, române» (e.k «Ärgake, rumeenlased» – toim).

Vaatamisväärsus on see skulptuur aga kahtlemata. Kui ka Tallinna vabadussamba kallal võivad kohalikud kaunishinged viriseda, siis kristallist ristiga seotud naljade mõistmiseks läheb võõral tegelikult siiski vaja ka tekstilisi selgitusi.

Nähes aga surmtõsise näoga alasti imperaatorit, kelle käte kohal hõljub topislikult kange kolme rinnaga emahunt, kaelast välja kasvamas looma sabast veidi suurem ja ebamäärane könt, peaks nali puhtalt visuaali põhjal kohe selge olema.

Tekitab rohkelt küsimusi

«Ma ei ole kunagi näinud midagi nii groteskset: hunt, kellel on pitbulli pea, sisaliku saba ja kasvaja kaelal, keda kannab tüüp, kellel on ilmselgelt piinlik oma alastuse pärast,» kommenteeris pärast skulptuuri avamist üks proua uudisteagentuurile AFP.

Samamoodi nagu hõljub hunt Traianuse käte kohal, hõljub ka monumendi enda kohal siiani rohkelt küsimusi. Näiteks: mis asi see õieti hundi kaelast välja tuleb? On see lehviv hiidkasvaja? Või hoopiski sall? Juhul kui koeral on sall, siis miks on läbi Dacia vallutamise rumeenia rahva isaks saanud imperaator päris alasti?

Kuju selja taha jääb Rumeenia ajaloomuuseum, selle direktor Ernest Oberländer Târnoveanu julges avaldada lootust, et Bukaresti meeri poolt pidulikult avatud monument ei seisa maja ees väga kaua. Talle ja paljudele kuju üle imestust väljendanud või siis lihtsalt mõnuga nalja heitnud kodanikele oponeeris aga Rumeenia kaasaegse kunsti muuseumi juhataja Mihai Oroveanu, kelle kinnitusel on tegu ilusa ja väga kaasaegse kunstiga.

Monument kui fotomagnet

Turismiteatmike kinnitusel on monument linna külaliste seas menukas. Kui inimene ka on eelnevalt selle moodsa kunstiobjekti kohta juba lugeda jõudnud ja korra ka naernud, muutuvad tema hämmastus ja muie huntkoera ja Traianust päriselus nähes kindlasti veelgi suuremaks.

Kõigi õnneks asub taies sageli külastatava muuseumi ees, tuntud poodlemistänava serval ligipääsetaval kõrgusel. Sestap leidub ilmselt vähe neid, kes suudavad panna vastu kiusatusele lasta endast teha uhke turistifoto alasti mehe ja hundi kõrval.

Kurikuulus imperaator hundiga

•    Vasile Gorduzi kujundatud monument, mille ametlik nimi on «Imperaator Traianus ja emahunt», ilutseb Bukarestis Calea Victoriei tänaval Rumeenia ajaloomuuseumi trepil.

•    2 meetrit ja 15 sentimeetrit kõrge ning 500 kilo raske skulptuur avati tänavu aprillis. Wikipedia andmeil tegi Gorduz koguni kolm alasti Traianust hundiga, ülejäänutest üks peaks seisma Guadalquiviri kaldal Sevillas ja teine Roomas Accademia di Romana ees.

•    Pärast monumendi avamist pakkusid irvhambad kujule igasuguseid nimesid, mille seas oli näiteks «Rumeenia mees pärast maksude tasumist», «Esimene monument hulkuvatele koertele», «Leviteeriv koer» ning inspireerituna Monty Pythoni filmist «Briani elu» ka «Tsentuurio Biggus Dickus».

Allikad: PM, Wikipedia, AFP

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles