Läti kaitseekspert: palgaarmees on inimesed motiveeritumad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kaitseväelased.
Läti kaitseväelased. Foto: Sille Annuk

Lätis pole alates palgaarmee loomisest kaheldud selle mõttekuses. Läti välispoliitika instituudi eksperdi, erukolonel Raimonds Rublovskise hinnangul on palgaarmees inimesed paremini motiveeritud ja nad on professionaalsed.

Eestlased võivad rahulikult magada, teie lõunapiir on kaitstud, kinnitasid Läti riigijuhid ja sõjanduseksperdid pärast rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse koostatud Läänemere piirkonna julgeolekuülevaadet, kus avaldatakse kahtlust, kas Läti kaitsevägi on võimeline oma ülesandeid täitma ja värbama piisaval arvul motiveeritud isikkoosseisu, vahendas ETV saade «Välisilm».

«Meie valik on olnud palgaarmee, mis on hästi ette valmistatud, ja Zemessardze ehk kaitseliidu 10 000 sõjaväelast, kes saavad regulaarselt väljaõpet ja suudavad töötada konkreetsetes kohtades,» selgitas Läti kaitseministeeriumi riigisekretär Janis Sarts.

«Kõige tähtsam on vastu pidada esimesed kaks päeva, sest me oleme ka NATO kaitsesüsteemi osa ja seoses sellega on Läti kaitsevägi ette valmistatud, et seista täiesti professionaalselt vastu nendele ohtudele, mis peaksid Balti territooriumil eksisteerima,» märkis Läti kaitseministeeriumi parlamendisekretär Veiko Spolitis.

«Väikeriikides kasutatakse ju erinevaid kaitsemudeleid, Eesti mudel sarnaneb enam Põhjamaade, eeskätt Soome mudeliga, teil on kohustuslik ajateenistus, Lätis oleme valinud professionaalse armee, ma ei väsi kordamast, et palgaarmees on inimesed paremini motiveeritud ja nad on professionaalid,» rääkis Läti üks tuntumaid kaitseeksperte Raimonds Rublovskis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles