Männik: Iisraeli olukord on võrreldes varasemaga ebamäärasem

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdurid harjutasid Läänekaldal Hebronis asuvas sõjaväebaasis sissetungi Gaza sektorisse.
Iisraeli sõdurid harjutasid Läänekaldal Hebronis asuvas sõjaväebaasis sissetungi Gaza sektorisse. Foto: SCANPIX

Kaitseuuringute keskuse analüütiku Erik Männiku sõnul on Iisraelil võrreldes varasemate lahingutega praeguses konfliktis Gaza sektoriga küll rohkem tegevusvabadust, samas tema olukord ja keskkond, milles ta tegutseb, on muutunud ebamäärasemaks.

«Esiteks on Iisraeli valitsusel palju rohkem tegevusvabadust tänu sellele, et Iisraelil on raketitõrjesüsteem ja tänu sellele süsteemile on suudetud seni suuri tsiviilkaotusi Iisraeli elanikkonna seas vältida,» ütles Männik ETV saates «Välisilm».

Teise asjaoluna tõi Männik välja muutunud olukorra regioonis, tema sõnul tuleks vaadata araabia kevadet natuke laiemalt ja öelda, et praeguses araabia maailmas on tänaval oleval inimesel palju suurem mõju poliitikale, palju suurem mõju poliitikale on salafistidel, konservatiisemat islamit järgivatel inimgruppidel ning silma on torganud ka see, et araabia riigid - Katar, Saudi Araabia - on toetanud selliseid sunniiitide islamiliikumisi väga mitmes kohas.

Erik Männik tõdes saates, et kindlasti ei ole praeguse Iisraeli ja Hamasi konflikti ainus põhjus Hamasi sõjalise tiiva liidri Ahmed Said Khalil al-Jabari tapmine, vaid olukord võis olla küpsenud juba varem ja suuremalt.

«Võime võib-olla alustada araabia kevadest, kui Egiptuses võim vahetus, siis Egiptuse valitsuse kontroll Siinail toimuva üle nõrgenes, Siinail tegutsevad beduiinid, konservatiivset islamit järgivad kogukonnad, leidsid võimaluse teenida raha salakaubanduse viljelemise ja toetamise teel, Siinail leidsid varjupaiga mitmed radikaalsed islamistide grupid ja sealtkaudu hakkas tasapisi liikuma järjest rohkem relvastust Gazasse,» rääkis Männik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles