Raport: sõltumatud tapjarobotid tuleks eos ära keelata

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terminaatori kuju plakati taustal Austria külas Thalis asuvas muuseumis. Thal on Arnold Schwarzeneggeri sünniküla.
Terminaatori kuju plakati taustal Austria külas Thalis asuvas muuseumis. Thal on Arnold Schwarzeneggeri sünniküla. Foto: SCANPIX

Sõltumatud taparobotid võivad paarikümne aasta jooksul muutuda reaalsuseks ja seetõttu tuleb need enne keelustada, kui valitsused neid kasutama hakkavad, seisis eile avaldatud värskes raportis.

.

Raport kannab pealkirja «Inimlikkust kaotades» ja selle on ühiselt välja andnud inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) ja Harvardi õigusteaduste kooli rahvusvaheline õiguskliinik. Raporti autorid tõstatavad areneva tehnoloogiaga kaasnevaid eetilisi ohtusid.

Raporti autorid nimetavad sõltumatuid droone taparobotiteks ja kutsuvad üles sõlmima rahvusvahelist kokkulepet, mis täiel määral keelaks täiesti autonoomsete relvade arenduse, tootmise ja kasutamise.

USA sõjavägi on juhtiv sõjaväeliste robotite kasutaja, nimelt on mehitamata lennukid või droonid teinud luurerünnakuid nii Pakistanile, Afganistanile, Jeemenile kui ka teistele maadele. Kuid neid on siiski kontrollitud maapealsetest baasidest ja droonid pole olnud võimelised ilma inimloata tapma.

Täiesti sõltumatud robotid, mis otsustavad ise, millal tappa, võidakse välja arendada lähima 20 kuni 30 aasta jooksul või isegi varem, seisab 50-leheküljelises raportis. Selle autorid lisavad, et sellised relvi, mis vajavad vähest inimsekkumist, leidub juba tänapäevalgi.

Ehk lähim Arnold Schwarzeneggeri kuulsaks mängitud Terminaatori-tüüpi tapamasinale on praegugi Lõuna-Koreas kasutatav Samsungi valverobot, millel on võime ebatavalist tegevust märgata, sissetungijatega vestelda ja inimese käest loa saamisel ka neid tulistada.

Täiesti iseseisvad võitlemismasinad võiksid säästa inimvägesid ohtlikest situatsioonidest, kuid sel moel jäetakse nende hooleks keerukate otsuste tegemine, millest kõige kaalukam on sõjatsoonis tsiviilelanike ja sõdijate eristamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles