Prantsusmaa soovitas Moldoval austada õigusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenias õppivad Moldova tudengid avaldamas meelt Sculeni piiripunktis, kus neid keelduti kodumaale laskmast.
Rumeenias õppivad Moldova tudengid avaldamas meelt Sculeni piiripunktis, kus neid keelduti kodumaale laskmast. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa tegi eile Moldovas puhkenud rahutustest tingituna avalduse, milles kutsus kõiki sealseid poliitilisi jõude üles austama õigusriigi põhimõtteid, ka õigust protesteerida.


«Me oleme väga kinni selles, et Moldova poliitilised jõud austaksid õigusriigi reegleid, demokraatiat ja fundamentaalseid õigusi, sealhulgas õigust protesteerida ja koguneda,» ütles AFP andmetel välisministeeriumi pressiesindaja. «Vägivald ei ole nende põhimõtetega kooskõlas,» lisas ta.

Moldova kommunistist president Vladimir Voronin on süüdistanud eile pealinnas Chişinăus puhkenud märulis Rumeeniat ning välisministeerium käskis juba naaberriigi suursaadikul ööpäeva jooksul maalt lahkuda. Voronin hoiatas ka, et uute protestide puhkemisel kasutab politsei jõudu.

Samal ajal on meedia teatel ka piirid suletud, lisaks ähvardas Voronin kehtestada ühepoolselt Rumeeniaga uuesti viisarežiimi.

Rumeenia tõrjus omakorda täna naabermaa võimude süüdistusi ning kinnitas mitteseotust rahutustega. «See süüdistus on provokatsioon Rumeenia riigi vastu,» ütles välisministeerium veidi enne seda, kui Bukarest oli saanud ametliku noodi oma suursaadiku kuulutamisest ebasoovitavaks isikuks.

Bukaresti avalduses nimetati «vastuvõetamatuks» seda, et «Chişinăus võimul olevad kommunistid ajavad süüd Moldova siseprobleemides Rumeeniale ja rumeenlastele». Samas lubati, et Rumeenia ei kehtesta moldovalastele vastusanktsioone.

Moldovas pühapäeval toimunud parlamendivalimised võitis taas kindlalt kompartei, mis saab seniste teadete kohaselt absoluutse enamuse, ehkki arvamusküsitlused ennustasid neile väiksemat edu. Voronin ise peab pärast kaht ametiaega küll lahkuma, ent talle valib järglase just uus parlament.

2001. aastast riiki valitsevad kommunistid lubasid rahvale ehitada üles «euroopalikku Moldovat» ning säilitada samal ajal ka Moskvaga sooje suhteid. Moldova on praegu vaeseim riik Euroopas ning seal on keskmine kuupalk vaid veidi üle 250 dollari, samas kui üle veerandi elanikkonnast töötab välismaal ja saadab piiri tagant omastele  ülalpidamiseks raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles