Piltuudis: ümbertehtud paavstiskulptuur riivab jätkuvalt roomlaste silma

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuendatud pronksskulptuur.
Uuendatud pronksskulptuur. Foto: SCANPIX

Rooma linnas avati eile paavst Johannes Paulus II kujutav pronksskulptuur uuendatud kujul, kuna eelmine variant oli nii linnakodanike kui ka Vatikani terava kriitika alla sattunud.

Skuptor Oliviero Rainaldi sõnul on ta lõpptulemusega rahul, kuna see vastab tema algselt nägemusele. Kunstnik süüdistas esialgse versiooni viletsas väljanägemises töölisi, kes kuju ära rikkusid.

Kui üle viiemeetrine kuju esimest korda eelmise aasta maikuus avati, siis kritiseerisid itaallased seda kõvasti, kuna skulptuur nägevat rohkem välja kui fašistlik diktaator Benito Mussolini kui armastatud poolakast paavst. Vatikani enda kunstikriitik kirjutas, et kuju näeb välja nagu pommiplahvatus.

Eile taas avatud kuju puhul oli näha, et ümber oli töötatud eelkõige paavsti pead – nüüd ta naeratab ning lisaks on tal kael ning selgejoonelisem lõuajoon. Enne kaunistas paavsti keeglikuulikujulist pead karm ilme.

Linnaelanikud pole aga ka uuema versiooniga rahul. «Mulle tundub, et see on veel koledam kui esimene, sõnas 50-aastane Graziano Pessini,» kes oli kuju avamise puhuks spetsiaalselt Toskaanast kohale sõitnud.

«Kaasaegse kunsti puhul tuleb oodata, mil aastad mööduvad, enne kui seda hinnata,» sõnas aga Rooma kultuuripärandi järelvalveametnik Umberto Broccoli.

Kujust mööda jalutanud Alberto Donella ütles siiski, et tema meelest näeb paavstikuju jätkuvalt välja kui külmkapp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles