ÜRO lasi mässulistel Goma hõivata, et kaitsta tsiviilisikuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo mässulised Gomas.
Kongo mässulised Gomas. Foto: SCANPIX

Kongo Demokraatliku Vabariigi (DV) mässulised hõivasid teisipäeval ÜRO-lt vastupanu kohtamata võtmetähtsusega Goma linna, maailmaorganisatsioon hoiatab humanitaarkatastroofi eest.

M23 nime kandev Kongo DV valitsuse vastu võitlev mässurühmitus kohtas linna hõivates nõrka vastupanu ja kohalikud elanikud rõõmustasid nende saabumise üle, ütlesid pealtnägijad.

ÜRO ja teised allikad on teatanud tapmistest, inimröövidest, rüüstamisest ja väljapressimiskatsetest tsiviilisikute suhtes.

Mässuliste kõneisik Vianney Kazarama kutsus üles rahule ning andis politseinikele ja valitsusvägede sõduritele korralduse alistumiseks kolmapäeva hommikul Goma jalgpallistaadionile ilmuda.

ÜRO on teatanud, et selle rahuvalvajad kontrollivad endiselt Goma lennujaama ja viivad linnas läbi patrulle, kuigi linna mässuliste kätte langemist on tunnistatud.

Maailmaorganisatsioon asus pärast linna langemist oma rahuvalvajate tegevusetust kaitsma.

«1500 rahuvalvajat miljonilinnas, lahingutegevus oleks võinud tsiviilisikute elud ohtu seada,» ütles ÜRO esindaja Eduardo del Buey

«Kas te avaksite tule ja riskiksite tsiviilisikute eludega või ei tulistaks, jätkaksite patrullidega, jälgiksite linnas toimuvat ja tuletaksite M23-le meelde, et nad peavad austama rahvusvahelist humanitaarõigust ja inimõigusi,» lisas del Buey.

Prantsusmaa kutsus maailmaorganisatsiooni üles rahuvalvajate mandaati üle vaatama. «Anda neile mandaat, mis ei võimalda neil toimuvasse sekkuda, on absurdne,» ütles Prantsuse välisminister Laurent Fabius ajakirjanikele, lisades, et rahuvalvajad ei pea mitte üksnes tsiviilisikuid kaitsma, vaid ka mässulistega vahetusse lahingutegevusse astuma.

ÜRO peasekretär mõistis hukka mässuliste toime pandud rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumised.

Kongo DV president Joseph Kabila kutsus rahvusvahelist kogukonda üles riigi suveräänsust austama ning elanikke mässuliste vastu võitlema.

Maailmaorganisatsioon ja USA kehtestasid eelmisel nädalal M23 liidrile Sultani Makengale sanktsioonid.

Goma linnas asuvate ÜRO sinikiivrite näol on tegemist osaga umbes 6700-st rahuvalvajast, kes toetavad Põhja-Kivu provintsis valitsusvägesid.

Maailmaorganisatsioon on öelnud, et etnilistest tutsidest koosnevat M23 toetavad Kongo DV naaberriigid Rwanda ja Uganda. Mõlemad on süüdistused tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles