Suurriigid lubavad kutsuda Iraani tuumakõnelustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp Bushehri tuumajaama juures.
Iraani lipp Bushehri tuumajaama juures. Foto: AFP / Scanpix

Kuus suurriiki teatas täna kavatsusest kutsuda Iraan kõnelustele, et leida diplomaatiline lahendus vaidlustele tema tuumaprogrammi üle.

USA, Venemaa, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia avalduses öeldi, et Euroopa Liidu välispoliitikajuhile Javier Solanale tehakse ülesandeks kutsuda Iraan kohtumisele, «et leida sellele kriitilise tähtsusega küsimusele üheskoos diplomaatiline lahendus».

«Me soovitame Iraanil tungivalt kasutada ära seda võimalust meie kõigiga vastastikuse austuse õhkkonnas kokku saada,» öeldi pärast kuuiku kõrgete diplomaatide kohtumist Londonis.

ÜRO Julgeolekunõukogu on kehtestanud Iraanile kolmed sanktsioonid, kuid ei ole suutnud mõjutada teda tuumarelvaporgrammiga seostatavast uraani rikastamisest loobuma.

USA president Barack Obama on lubanud suhetes Iraaniga «uut algust» ja teatanud, et Ühendriigid on valmis kõnelusteks islamiriigiga.

Venemaa, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia «tervitavad soojalt uut suunda USA Iraani-poliitikas», öeldi avalduses ja kinnitati soovi lahendada Iraani tuumaprogrammiga seotud mured diplomaatiliste vahenditega.

Kuuik, kuhu kuuluvad ÜRO Julgeolekunõukogu vetoõigusega riigid ja Saksamaa, kohtus Londonis välisministeeriumide tähtsuselt kolmandate ametiisikute tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles