Vene võimud süüdistavad aktivisti nüüd ka karvamütside röövis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonid Razvozžajev tänavu oktoobris enne vahistamist.
Leonid Razvozžajev tänavu oktoobris enne vahistamist. Foto: SCANPIX

Vene võimud esitasid opositsiooniaktivist Leonid Razvozžajevile, kelle julgeolekujõud ta enda sõnul Ukrainast röövisid, täna süüdistuse 15 aasta taguse relvastatud röövi eest.

Razvozžajev viibib praegu vahi all ja ootab kohut seoses süüdistustega, et ta plaanis koos teiste vasakpoolsete poliitikute ja aktivistidega korraldada massimeeleavaldusi president Vladimir Putini vastu, vahendas AFP.

Tema kaasus on juba pälvinud rahvusvahelist pahameelt, sest ta ise väidab, et maskides mehed röövisid ta Ukrainas, kus ta palus ÜRO-lt põgeniku staatust, toimetasid ta salaja Venemaale ja piinasid teda, kuni ta end Putini kukutamise vandenõus süüdi tunnistab.

39-aastane Vasakrinde liige on praeguseks oma ülestunnistuse tagasi võtnud.

Väidetav rööv toimus aktivisti kodulinnas Angarskis 1997. aastal, kuid toona ei viidud kriminaaljuurdlust lõpuni.

Nüüd süüdistavad uurijad teda ühe ärimehe korterisse tungimises, tema kinnisidumises ja jahipüssiga ähvardamises ning talt 500 karusnahast mütsi ja videokaamera röövimises.

Väidetav rööv toimus aktivisti kodulinnas Angarskis Irkutski oblastis 1997. aastal, kuid toona ei viidud kriminaaljuurdlust lõpuni.

Razvozžajevi seose mütsirööviga tõi avalikkuse ette Kremli-meelne tabloid Life News eelmisel kuul. Väljaande sõnul peeti Razvozžajev 1997. aasta detsembris kuriteokahtlustusega seoses ka kinni.

Tema vend Viktor ütles Life Newsile, et karusnahaärimees süüdistas Leonidi alusetult ja vend lasti tõendite puudumisel vabadusse.

Vene seaduste kohaselt aeguvad süüdistused relvastatud röövis 15 aastat pärast intsidenti – antud juhul saab see aeg täis kahe nädala pärast. Uurijate sõnul algatasid nad kriminaaljuurdluse uuesti, kuna üks naine Angarskis saatis neile interneti teel selle kohta kaebuse.

Vasakrinde liider Sergei Udaltsov ütles Twitteris, et uue süüdistusega tahavad uurijad Razvozžajevit «murda» ja maksta kätte ülestunnistuse tagasivõtmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles