USA sõjalaev jõudis kaaperdatud alusele appi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India ookeanis kolmapäeval piraatide rünnaku alla sattunud konteinerlaevale jõudis täna varahommikul appi USA sõjalaev, kuid kaubaaluse kapten on langenud pantvangi.


Taani ettevõttele kuuluv Maersk Alabama on prahitud USA firmale ning selle pardal viibib paarikümnest ameeriklasest koosnev meeskond, vahendasid AFP ja Reuters.

Eile üürikeseks ajaks piraatide kontrolli alla langenud laeva tüürimees Ken Quinn helistas mobiiltelefoniga telekanalile CNN ning teatas ründajate tagasisurumisest. Kapten on tema sõnul aga endiselt vangis nelja piraadi käes, kes taandusid ühte päästepaati.

Quinni sõnul uputasid piraadid oma paadi, kui nad konteinerlaevale ronisid, ent kapten veenis neid suure aluse pardalt lahkuma ja koos temaga päästepaati minema. Seejärel surusid ülejäänud relvastamata meeskonnaliikmed ainsa laevale jäänud piraadi jõuga maha ja üritasid teda kapteni vastu vahetada.

12 tundi hiljem taheti vahetust läbi viia, kuid see nurjus - vangistatud piraat vabastati, ent kapten tagasi ei pääsenud, rääkis tüürimees, kelle sõnul on röövlid endiselt päästepaadis ja laev meeskonna kontrolli all. Kannatanutest teateid pole.

Kaubalaeva operaatorfirma Maersk Line Ltd. kinnitas, et enne koitu jõudis kohale ka USA mereväe hävitaja USS Bainbridge ning kompanii pressiesindaja sõnul ollakse mõlema laevaga ühenduses. Ta keeldus siiski täpsustamast sõjalaeva edasisi tegevusvõimalusi.

CNNi andmetel on päästepaat väga lähedal kaubalaevale. Alabama meeskonnal olevat ka sõjalaevaga silmside. USA kaitseametnik Washingtonis aga tunnistas meediale vaid, et piirkonnas on USA üksuseid.

Keenias baseeruva Ida-Aafrika Meresõitjate Abiprogrammi töötaja Andrew Mwangura sõnul üritati 17 000-tonnist alust kaaperdada ligi poole tuhande kilomeetri kaugusel Somaalia rannikust. 

Norfolkist tegutsev Maersk Line on maailma suurima konteinevedude kompanii A.P. Moller-Maersk tütarfirma. Djibouti sadamast Mombasasse suunduma pidanud Maersk Alabama lasti hulgas on ÜRO Maailma Toitlusprogrammi abi Somaaliale ja Ugandale.

Selle aasta esimese kolme kuuga on strateegilise tähtsusega laevateel Adeni lahes röövitud kaheksa laeva, eelmine neist, üks Briti kaubalaev, kaaperdati esmaspäeval, nädalavahetusel langes mereröövlite kätte kolm alust.

USA meremehi pole aga teadaolevalt varem Somaalia piraatide kätte langenud. Ühendriikide riigisekretär Hillary Clinton ütles, et ta on kaaperdamise pärast väga mures ning järlkgib olukorda tähelepanelikult. Ta kutsus maailma tegutsema piraatluse «nuhtluse» vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles