Põhja-Korea ähvardab naabrile kuuluva Yeonpyeongi saare «põhja lasta»

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea merejalaväelased öisel õppusel Yeonpyeongi saarel 19. novembril.
Lõuna-Korea merejalaväelased öisel õppusel Yeonpyeongi saarel 19. novembril. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea ähvardas suunata lõunanaabri pihta suurtükitule, kui see kavatseb korraldada piiril oleval Yeonpyeongi saarel sõjaväeõppuse ja mälestustseremoonia.

Lõuna-Korea plaanib viia saarel homme läbi tseremoonia, kus meenutatakse kahe aasta tagust suurtükirünnakut ja mälestatakse kahte merejalaväelast ning kahte tsiviilisikut, kes tookord surma said, vahendas ABC News.

Yeonpyeongi saar asub Kollas meres vaidlusaluse merepiiri lähistel.

Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA tsiteeris relvajõudude esindajat, kes hoiatas uue rünnaku eest. «Mälestusteenistuse korraldamine saarel viib teise Yeonpyeongi saare katastroofini,» ütles armee edelarinde staabi esindaja.

Tema väitel oleks aastapäeva tähistamine «naeruväärne farss», mis koguks pilkeid ja kriitikat. Sõjaväe esindaja sõnul kahetsevad Põhja-Korea sõdurid väga, et «ei saatnud kogu saart merepõhja».

Kui sõja õhutajad saavad aga hakkama uue provokatsiooniga, siis kavatseb Põhja-Korea armee «oma võimaluse ära kasutada», lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles