Moldova kompartei jäi ilma otsustavast mandaadist parlamendis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Moldova Kommunistlikul Parteil jäi eile hilisõhtul avaldatud uute valimistulemuste järgi vaid napilt puudu sellest, et saada parlamendi täielikuks kontrollimiseks vajalikud kolm viiendikku kohtadest.


Pärast teisipäevaseid rahutusi teatavaks tehtud lõplikud valimistulemused andsid kaheksa aastat võimul püsinud ja meedias domineerinud erakonnale 49,48 protsenti häältest, mis võrdub 60 kohaga 101-kohalises parlamendis, vahendas AFP.

Kommunistide vastased demonstratsioonid puhkesid riigis pärast seda, kui esialgsete tulemuste põhjal arvati, et võimupartei sai valimistel piisavalt suure toetuse vähemalt 61 koha hõivamiseks parlamendis.

61 saadiku toetust ehk vähemalt kolme viiendikku häältest on aga parlamendis vaja uue presidendi valimiseks, mistõttu jääb väike võimalus seda protsessi mõjutada nüüd ka teistele parteidele.

Opositsioonilised liberaalid ja liberaaldemokraadid said kumbki parlamendi uues koosseisus 15 kohta ning valimisliit Meie Moldova ülejäänud 11 kohta, teatas valimiskomisjoni sekretär uudisteagentuurile. 

Moldova praegune president Vladimir Voronin ei saa enam riigipeaks tagasi kandideerida, sest ta on juba olnud sellel postil maksimaalsed kaks ametiaega järjest.

Chişinăus kogunes ka eile üle tuhande protestija keskväljakule, kus politsei pihta loobiti ka pudeleid, kuid tõsisematest intsidentidest enam ei teatatud. Päev varem oli meeleavaldusel kokku 15 000 noort, kes ründasid nii parlamenti kui ka presidendi hoonet.

Interfaxi andmetel oli tänaseks meeleavaldus vaibunud ning kesklinnas olukord rahulik. Eile seal protesteerinud inimrühmi pole ka enam näha ning isegi politseiahel on parlamendi juurest kadunud. Korravalvurite tugevdatud jõudusid pole kuskil näha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles