Venemaa keeldus vägisi kodumaale tagasi toodud opositsionääri röövi uurimast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonid Razvozžajev.
Leonid Razvozžajev. Foto: SCANPIX

Venemaa keeldus täna algatamast uurimist opositsiooniaktivisti väidete põhjal, mille kohaselt röövisid Vene julgeolekujõud ta naaberriigist Ukrainast ning piinasid, nõudes ülestunnistust president Vladimir Putini vastase vandenõu sepitsemisest.

Leonid Razvozžajev, 39-aastane opositsioonilise seadusandja abi, on praegu vahi all ning ootab kohut süüdistuste järgi, mille kohaselt on ta koos teiste vasakaktivistidega massiliste Putini-vastaste rahutuste algataja.

Tema juhtum põhjustas rahvusvahelise pahameele väite pärast, et maskides mehed röövisid ta eelmisel kuul Ukrainast, kus ta palus ÜRO agentuurilt põgenikustaatust, tõid Venemaale ning piinasid, kuni ta andis süüd omaks võtvad tunnistused. Razvozžajev võttis oma ülestunnistuse hiljem tagasi.

Juurdluskomitee teatas neljapäeval, et on läbi viinud aktivisti väidete kõikehõlmava uurimise, lisades, et tema toodud fakte ei ole võimalik kontrollida.

«Sellega seoses otsutasid uurimisorganid kriminaalasja avamisest keelduda,»seisab avalduses.

«Razvozžajev ise ei suutnud uurijatele edastada mingeid dokumente ega asitõendeid tema suhtes toime pandud kuriteost. Ta lükkas tagasi ettepaneku kinnitada tunnistusi valedetektori abil,» kuulutas juurdluskomitee.

Aktivisti advokaat Dmitri Agranovski ütles, et võimude keeldumine uurida tema kliendi väiteid, pole üllatav.

«Razvozžajevi sõnul olid seotud ka juurdluskomitee töötajad ning röövijad andsid ta üle otse juurdluskomitee uurijale,» selgitas kaitsja AFP-le.

Advokaat lisas, et aktivist ei keeldunud valedetektori testist.

«Võttes arvesse tema praegust vaimset seisundit, ütlesime, et me vajame täiendavaid konsultatsioone,» sõnas Agranovski. «Pealegi, valedetektor pole sajaprotsendiliselt usaldusväärne.»

Eile esitasid uurijad Razvozžajevile uue süüdistuse 15 aasta eest Siberis aset leidnud röövkallaletungis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles