Türgi ei taha Rasmusseni küsimuses kriitikat

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Abdullah Gül.
Türgi president Abdullah Gül. Foto: Raigo Pajula

Türgi arvustamine NATO peasekretäri valimisel üles näidatud vastuseisu eest on ohtlik, ütles Türgi president Abdullah Gül neljapäeval ajalehes Financial Times avaldatud usutluses.


«See on väga ohtlik ja häirib meid,» ütles riigipea Ankara tegutsemisele järgnenud kriitika kohta.

Türgi avaldas uue NATO peasekretäri valimisel vastuseisu teiste liitlasriikide soosingu pälvinud Taani peaministrile Anders Fogh Rasmussenile, põhjendades seda tema käitumisega prohvet Muhamedi pilapiltidest hoogu saanud 2006. aasta skandaali ajal ja Taanis eetriloa saanud kurdimeelse telekanaliga.

ELi pürgiv Türgi loobus vastuseisust alles siis, kui USA president Barack Obama tegi kompromissettepaneku, et Rasmusseni üheks asetäitjaks saab türklane. Financial Timesi andmetel oli Ankara teguviisi hurjutanud teiste seas Euroopa Liidu laienemisvolinik Olli Rehn, samuti Prantsuse välisminister Bernard Kouchner.

«Me ei tegelenud väljapressimisega ega esitanud irratsionaalseid nõudmisi. Käitusime ratsionaalsel, loogilisel ja nüüdisaegsel moel Euroopa kultuuri kuuluva kompromissi raames,» selgitas Gül. «Ja tõepoolest jõudsime lõpuks üksmeelele. Seetõttu olen üllatunud teatud riikide säärastest kommentaaridest. Minu arust pole see eriti kooskõlas euroopa vaimuga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles