Osama bin Ladeni matmise kohta paljastus uusi fakte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: SCANPIX

Terroriorganisatsiooni Al-Qaeda endise juhi Osama bin Ladeni merre matmist jälgis vaid väike hulk USA mereväe ohvitsere.

USA eriüksus tabas ja tappis bin Ladeni möödunud aasta mais Pakistanis Abbottabadis, edastab AP.

Bin Ladeni surnukeha viidi lennukikandjal USS Carl Vinson India ookeanile, kus terrorijuht maeti islamistlikul viisil merre.

See on ametlik selgitus Osama bin Ladeni surma ja matmise kohta.

USA uudisteagentuur AP sai oma valdusse elektronkirju, milles on merre matmise kohta palju detaile. Dokumentides on musta joonega üle tõmmatud üsna palju ridu, mis näitavad, et tegemist oli salajase, väiksemahulise operatsiooniga.

Elektronkirjade kirjutajateks on USA laevatiku admiralid Charles Gaouette ja Samuel Perez, kes räägivad näiteks surnukeha viimisest lennukikandjale.

«Kas sul on informatsiooni meile saabuvast pakist?» küsis Gaouette.

Perez vastas, et paki edastab kullerfirma Fedex ning pakki vedanud auto on juba tagasiteel.

Mitte ükski USS Carl Vinsoni pardal olnud alama astmega mereväelane ei pääsenud bin Ladeni matmist jälgima, seda said teha vaid kõrgemad ohvitserid.

«Surnukeha pesti ja keerati valgesse kangasse. Siis pandi see rõhukindlasse kotti. Ohvitser luges islamistlikku teksti, mis tõlgiti araabia keelde. Osama bin Ladeni surnukeha pandi puitalusele, millelt see lasti merre libiseda,» seisis lennukikandja ohvitseri elektronkirjas.

USA kaitseministeerium ei kinnitanud muude bin Ladeni surmaga seotud dokumentide olemasolu.

«Surmatunnistust, lahkamisraportit ja DNA-testi tulemusi ei ole. Ka ei ole surnud bin Ladenist fotosid,» teatas kaitseministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles