OSCE vaatleja väitel võltsiti Moldovas valimistulemusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova kaart.
Moldova kaart. Foto: Lennart Rikk / Postimees.ee

Moldovas parlamendivalimisi vaatlemas käinud Euroopa Parlamendi liige paruness Emma Nicholson väidab, et hääletustulemusi võltsiti ka valimistejärgsel ööl, samas kui paljud inimesed ei pääsenud üldse valima.


Briti liberaaldemokraatide esindaja kuulus europarlamendist Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate rühma, mis tunnistas Moldovas pühapäeval toimunud üldiselt demokraatlikele normidele vastavaks.

Moldova opositsiooni press vahendas täna Nicholsoni seisukohta, mis selle arvamusega päris ei ühti, teatas Interfax.

Nimelt viitas naine sellele, et kui veel valimisjärgsel ööl toimunud häältelugemise ajal oli kommunistidel 35 protsenti valijate häältest, opositsioonil aga kokku 40-45 protsenti, siis järgmiseks hommikuks pöördus kõik pea peale.

«Ma avastasin üllatusega, et juba kella kaheksaks hommikul olid tulemused sootuks teistsugused. Selgus, et kommunistid võtsid pooled hääled, aga opositsiooniparteid tähtsusetu osa. Kuid meil pole võltsimise kohta tõendeid,» nentis ta.

Nicholsoni sõnul oleks ta siiski OSCE vaatlusmissiooni juhi asemel ettevaatlikum Moldova valimistele hinnangu andmisel.

«Mul on selles piirkonnas valimiste monitooringus suur kogemus. Meie raport valimiste kohta oli liige leebe ja sõbralik. Probleem on selles, et see oli OSCE raport, aga OSCEsse kuulub ka Venemaa ning Vene vaatlejate hinnangud erinesid oluliselt minu omast,» selgitas paruness.

Moldova valimistelt saadud murettekitavatest kogemusest kirjutas Briti europarlamendi saadik ka kodumaal ilmuvas ajalehes The Independent.

Nicholsoni hinnangul on mõneti õigustatud protestijate süüdistused ka rahvusvaheliste vaatlejate suunas viimaste valimiste ausateks tunnistamise pärast.

Eurosaadik kirjeldas selle tõestuseks olukorda separatistliku Transnistria tsooni piiril, kus hääletama minna soovinud inimesi ei lubatud bussi, mis pidi neid valimisjaoskonda viima.

Mõnda puiklejat aga filmiti ja sunniti dokumente näitama ning ähvardati töökoha kaotamisega, lisas vaatleja, kelle hinnangul on noorte protestide taga meeleheide ja viletsus ning tulevikuväljavaadete puudumine kommunistide võimu all.

Moldova keskvalimiskomisjon on tänaste teadete järgi andnud opositsioonile neli päeva aega, et kontrollida valimistel osalenud inimeste nimekirju, kus väidetavalt võivad olla ka nn surnud hinged.

Samal ajal jätkavad võimud aga teisipäevaste korratuste uurimist, et esitada süüdistusi nende väidetavatele korraldajatele, kelleks peetakse ka mitut opositsioonijuhti. Süüdlasi on lubatud karmilt karistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles