Briti parlamendiliikmetele heidetakse ette luksuslikke välisreise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enim reisivate parlamendiliikmete nimekirjas on teisel kohal endine välisminister David Miliband.
Enim reisivate parlamendiliikmete nimekirjas on teisel kohal endine välisminister David Miliband. Foto: SCANPIX

Suurbritannia parlamendiliikmed tegid kahe viimase aasta jooksul kuni 1,5 miljoni naela (1,9 miljoni euro) eest välisreise, sageli väga eksootilistesse riikidesse, paljastas ajaleht Independent täna.

Tervelt 242 parlamendiliiget 650-st on deklareerinud «vaatlusreise» ja visiite välisriikidesse keskmiselt 6500 naela eest, seisab ajalehe esikülje raportis rahvaesindajate «külluslikest maailmarändudest».

Reiside eest on maksnud välisriikide valitsused, erafirmad ja huvigrupid.

Briti alamkoja liikmed on selle aja jooksul Hiinat ja Hongkongi külastatud 36 korral, Indias käinud 23 ja USAs 34 korda. Afganistani on nõustunud aga sõitma vaid üks parlamendiliige ja lühikese Belgia-teekonna on jalge alla võtnud kaks saadikut.

Pärast reisi on mitmed saadikud parlamendis kõne pidanud ning neid võõrustanud riikide seisukohti toetanud, märgib Independent.

Iga viies peaminister David Cameroni Konservatiivse Partei parlamendiliige külastas 2010. aastal Iisraeli ja Palestiina alasid, reiside eest maksid peamiselt Iisraeli-meelsed lobigrupid.

Enim reisivate parlamendiliikmete nimekirjas on teisel kohal leiboristist endine välisminister David Miliband, kelle arvel on 14 välisreisi kogumaksumusega 47 600 naela.

Edetabeli tipus on tema erakonnakaaslane Barry Gardiner, kes on alates 2010. aasta mais toimunud parlamendivalimistest viibinud välismaal 73 päeva ja kulutanud selleks 52 071 naela. Ta on sattunud kaks korda Rio de Janeirosse ja Kaplinna, aga jõudnud ära käia ka New Yorgis, Jaapanis ja Hiinas.

Läbipaistvusele pühendunud organisatsiooni Spinwatch esindaja Tamasin Cave ütles Independentile, et mõistagi peavad parlamendiliikmed teisi riike tundma õppima, kuid nende riikide hulgas, mis peavad vajalikuks poliitikuid meelitada, on palju kohutava inimõigusolukorraga maid.

«Lootkem, et nad kulutavad suurema osa reisidel veedetavast ajast demokraatia eest sõna võttes ja nende riikide opositsioonirühmitustega kohtudes.»

Independent rõhutab juhtkirjas, et seadusandja koht on parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles