Euroopa Liit soovitas Moldoval hoida naabritega häid suhteid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni juures Brüsselis avaldati samuti Moldova opositsiooni toetuseks meelt.
Euroopa Komisjoni juures Brüsselis avaldati samuti Moldova opositsiooni toetuseks meelt. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit kutsus täna Moldovat üles normaalseid sidemeid Rumeeniaga taastama, tunnistades samas, et kahe riigi suhted on keerulised.


«Moldova-Rumeenia suhete komplekssust mõistes, kutsume me samal ajal Moldova valitsust taastama normaalseid suhteid Rumeeniaga,» seisab ELi praeguse eesistuja Tšehhi, eelmise eesistuja Prantsuse ja järgmise eesistuja Rootsi ühisavalduses, mida vahendas AFP.

«Me kutsume Moldova võime austama kõiki põhiseaduslikke vabadusi ja kõiki osapoole hoiduma vägivallast,» märgiti veel samas avalduses, mis tehti pärast seda, kui Chişinău sundis maalt ebasoovitava isikuna lahkuma naaberriigi suursaadiku ja liitlane Moskva väljendas sügavat häiritust protestijate Rumeenia-meelsuse pärast.

Euroopa Liit lisas, et «jääb valmisolekusse töötada koos Moldovaga vastavalt Euroopa väärtustele ja põhimõtetele ning on pühendunud vastastikuste suhete edasisele tugevdamisele ELi ja Moldova vahel».

Seejuures meenutati aga, et peamiseks on jääda «headesse suhetesse oma naabritega».

Moldova kommunistlikud juhid süüdistasid valimisjärgsete korratuste vallandumises lisaks opositsioonile ka Rumeenia võime, sulgesid ajutiselt oma piiri naabriga ja kehtestasid uuesti viisarežiimi.

Rumeenia ajakirjanikke teisipäevast riiki pole lubatud ning ka juba seal viibivaid reportereid ähvardatakse meedia andmetel maalt välja saata. Moldovasse ei lastud eile ka Rumeenias õppivaid oma kodanikke.

Teisipäevaste rahutuste ajal, mil protestijad tungisid nii parlamenti kui presidendi hoonesse, vahistati võimude kinnitusel ligi paarsada inimest ning korratuste organiseerijaid ähvardatakse karmi karistusega.

Siseministeeriumi pressiesindaja sõnul uuritakse praegu videomaterjali ja muid tõendeid, et otsustada, kelle vastu kriminaalasi algatada.

Interfaxi andmetel on üks väidetavalt opositsiooni protestide rahastamises kahtlustatav Moldova ärimees Gabriel Stati vahistatud Ukraina linnas Odessas.

Moldova presidendi Vladimir Voronini sõnul võivad ka mõned opositsioonijuhid, kes lootsid parlamenti pääseda, nüüd «sootuks teise kohta» sattuda. Opositsiooni väitel on juba kinni võetud endine presidendi nõunik Sergiu Mocan ning paari aasta eest Venemaalt välja saadetud noor ajakirjanik ja antikommunistliku liikumise juht Natalia Morar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles