Eesti toetab Afganistani, Mali ja Kongo lapsi 175 000 euroga

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Afganistanis.
Lapsed Afganistanis. Foto: Rahmat Gul/AP

Eesti välisministeerium otsustas toetada 175 000 euroga UNICEFi projekte, millest 75 000 läheb Afganistani, 50 000 eurot Mali ning 50 000 Kongo Demokraatliku Vabariigi elanike toetuseks.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on humanitaarolukord Afganistanis, Kongo Demokraatlikus Vabariigis ja Malis keeruline. «Konfliktide ja raske humanitaarolukorra tõttu puudub paljudel inimestel Afganistanis, Malis ja Kongos juurdepääs igapäevaeluks vajalikule. Tihti on kõige suuremateks kannatajateks lapsed, kellel lisaks igapäeva kannatuste talumisele katkeb koolitee või ei teki hariduse saamiseks võimalustki,» lausus Paet.

UNICEFi haridusprojektide eesmärk Afganistanis on parandada laste koolihariduse kättesaadavust ning võimaldada tütarlastele kooliharidust. Praegu puudub Afganistanis 42 protsenti kooliealistest lastest võimalus haridust saada ning üksnes 39 protsenti täiskasvanud elanikkonnast on kirjaoskajad.

Hinnanguliselt vajab 4,1 miljonit inimest endiselt toiduabi ning toetust põllumajanduses, 68 protsendil elanikkonnast puudub ligipääs puhtale joogiveele ja sanitaarrajatistele-

 UNICEF tegevus Kongo Demokraatlikus Vabariigis on suunatud laste alatoitumise vähendamiseks, laste koolihariduse jätkamiseks, laste kaitseks värbamise eest relvastatud üksustesse ning seksuaalse vägivalla all kannatanud laste rehabilitatsiooniks. Sisepõgenike arv riigis on kasvanud 2,4 miljonini, kellest ligi pooled on alla 18-aastased lapsed. Ligi miljon last kannatab tõsise alatoitumise all ning riiki on laastanud koolera epideemia. Konfliktist haaratud aladel on levinud tervete külade hävitamine, massimõrvad ja -vägistamised, inimröövid ja muud inimõigusrikkumised.

Malis tegeletakse konfliktis ja toidukriisis kannatanud kooliealiste laste turvaliste õpitingimuste ja -keskkonna, toidu ning tervishoiu tagamisega. Projektiga soovitakse toetada ligi 360 000 õpilase koolitee jätkamist.

Mali poliitiline, julgeoleku- ja humanitaarkriis on jätkuvalt äärmiselt tõsine. 2011. aasta lõpus alguse saanud konflikt põhja ja lõuna vahel ning 2012. aasta toidukriis mõjutab kokku 5 miljonit inimest Malis. 4,6 miljonit inimest kannatab toidupuuduse tagajärjel, neist hinnanguliselt 53 protsenti on alla 18-aastased lapsed. Lisaks on sügisel alanud üleujutused märgatavalt raskendanud laste koolihariduse jätkamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles