Itaalia president koputas ehitajate ja ametnike südametunnistusele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

L´Aquila maavärinapiirkonda külastanud Itaalia president Giorgio Napolitano kritiseeris ehitajate ja ametnike vastutustundetust.


Riigipea koputas ehitajate ja järelvalveametnike südametunnistusele ja viitas, et kõikide ohutusnormide järgimisel võinuks esmaspäeval Kesk-Itaalia Abruzzo maakonda tabanud maavärina ja selle järeltõugete ohvrite arv olla väiksem. Viimastel andmetel on maavärinas hukkunud 279 inimest, vahendas AFP.

Napolitano sõnul on vaja selgitada, miks ehitajaid ei täitnud ettekirjutusi hoonete turvalisuse tagamiseks ning miks ametnikud ei viinud läbi seadusega nõutud turvakontrolli.

«Maja ehitamisse on kaasatud palju inimesi - ehitaja, järelvalveametnik... keegi ei saa silmi kinni pigistada, ei need, kes kinnisvara müüvad ega need, kes seda ostavad,» ütles Napolitano, kes külastas ka peavarjuta jäänud inimeste jaoks püstitanud telklaagreid.

«Ma olen siin kohuse- ja kaastundest, et tänada teid kõige selle eest, mida te teete,» ütles resident päästjate ja vabatahtlike tööd tunnustades, teatas La Repubblica.

«Aga kohustuste kõrval peame vaatama ka seda, mida saab teha, et see kõik enam kunagi ei korduks,» lisas Napolitano, kelle sõnul ei saa seda teha prohvetid ega ennustajad, vaid salakavala looduskatastroofi tagajärgede vältimiseks on vajalik muuta ka kõige vanemad hooned turvaliseks.

Vaatamata sellele ei teinud Napolitano etteheiteid kohalikele ja üleriigilistele võimudele maavärina tagajärgede likvideerimisel ning päästetööde korraldamisel.

Napolitano peatus hetkeks ka L`Aquilale ülikooli ühiselamu juures, mis samuti kokku varises ja mille rusude vahelt tõid päästjad välja mitu surnukeha. Lisaks L´Aquilale külastas president ka Onna küla, mis kaotas maavärina tagajärjel oma 300st elanikust 40.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles