Hiina lennukikandjal maandus esimene lennuk

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu septembris teenistust alustanud Hiina esimesel lennukikandjal Liaoning maandus esmakordselt hävituslennuk, teatas Hiina RV kaitseministeerium.

Ministeeriumi teatel maandus Hiinas valmistatud hävituslennuk J-15 edukalt lennukikandjal, mille aluseks on Nõukogude Liidu lennukikandja Varjag, kuid mille hiinlased enda tarbeks ümber ehitasid, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Edukat maandumist on alati peetud lennukikandja teenistusvõimekuse sümboliks,» märkis mereväe esindaja Zhang Junshe. «See on Hiina lennukikandja jaoks teetähis ja samm lähemale lahinguvalmidusele,» lisas Zhang, viidates asjaolule, et lennukikandja pole lahingutegevuseks veel täielikult valmis.

Kuigi aastaid kinnitas Peking avalikult, et lennukikandjad representeerivad imperialismi, on kommunistlik suurriik viimasel kümnendil oma suhtumist muutnud ning jõuliselt nii oma mere- kui ka õhuväge üles ehitanud.

Hiina on kümnes riik, mille merevägede koosseisu hakkab kuuluma ka lennukikandja. USA-l on 11, Itaalial kaks ning Prantsusmaal, Venemaal, Indial, Brasiilial, Tail, Hollandil ja Ühendkuningriigil kõigil üks lennukikandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles