Tšehhi president nimetas peaministriks parteitu ametniku

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Fischer ja president Václav Klaus.
Jan Fischer ja president Václav Klaus. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu eesistujamaa Tšehhi peaministriks nimetati vähetuntud majandusteadlane, parteitu Jan Fischer, kes peab riiki juhtima kuni oktoobrikuiste ennetähtaegsete valimisteni.


Tänaseni Tšehhi Statistikaameti peadirektorina töötanud Fischeri kabinet vahetab välja Mirek Topoláneki paremtsentristliku koalitsioonivalitsuse, mis kaotas 24. märtsil parlamendis usaldushääletuse, vahendas AFP.

«Ma olen teadlik, et olukord pole lihtne, kuid ma olen veendunud, et te täidate oma rolli hästi ja ma olen valmis teid selles aitama,» lausus eurovastane president Václav Klaus pärast Fischeri ametisse nimetamist.

Poliitilise kokkuleppe kohaselt jätkab Topolánek valitsusjuhina 8. maini, mille jooksul moodustab Fischer oma meeskonna, et asuda 9. mail täitma peaministri ülesandeid.

58-aastase Fischeri sõnul on tema peaeesmärgiks toimiva meeskonna moodustamine. «See ei ole nägemuste valitsus, vaid kõva töö valitsus. See valitsus peab täitma auga kõiki eesistumisega kaasnevaid ülesanded. See peab ka viima miinimumi majanduskriisi mõju Tšehhi elanikele,» lisas Fischer, kelle sõnul puuduvad tal edasised poliitilised ambitsioonid ning ta jätkab oma ametiaja lõppedes statistikaameti peadirektorina.

Poliitilise kokkuleppe kohaselt ei jätka uues valitsuses ükski senine minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles