Kataloonia liider möönis vajadust võimu jagada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremtsentristliku koalitsiooni Koondumine ja Liit (CiU) juht Artur Mas.
Paremtsentristliku koalitsiooni Koondumine ja Liit (CiU) juht Artur Mas. Foto: SCANPIX

Kataloonia liider Artur Mas möönis eilsete valimiste järel, kus tema erakond kaotas tugevalt toetust, et tal tuleb hakata võimu jagama.

Masi paremtsentristlik koalitsioon Koondumine ja Liit (CiU) kaotas oma senisest 62 kohast 12 ning peab 135-kohalisse Kataloonia parlamenti saatma 50 saadikut. Suurima tõusu tegid vasakpoolsed erakonnad, mis sarnaselt tema parteiga toetavad enesemääramisreferendumit, selgus ametlikest tulemustest.

«Antud tulemusest teeme järelduse, et oleme selgelt ainus jõud, mis suudab juhtida seda valitsust, ent me ei saa seda üksinda juhtida. Me vajame jagatud vastutust,» ütles ta oma toetajaskonnale autonoomse piirkonna pealinnas Barcelonas.

Tema sõnul tuleb Kataloonias lähipäevadel analüüsida valimistulemusi, ent tööd tuleb jätkata ning asuda läbirääkimisi pidama «teiste» poliitjõududega.

Masi CiU-le järgnes iseseisvusmeelne Kataloonia Vabariiklik Vasakpoolsus (ERC), mis enam kui kahekordistas oma saadikute arvu 21ni, selgus ametlikest andmetest, kui loetud oli 97 protsenti häältest.

Mas lubas pidada referendumi, kui pühapäevased valimised annavad talle tugeva mandaadi. ERC taotleb Kataloonia täielikku iseseisvumist Hispaaniast, kuid nende poliitilised vaated ja eesmärgid erinevad palju CiU omadest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles