Venemaa surus Tšeljabinski oblasti vanglamässu maha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriüksuslased eile Kopeiski vangla juures. Taamal on näha valvetorni hõivanud vangid.
Eriüksuslased eile Kopeiski vangla juures. Taamal on näha valvetorni hõivanud vangid. Foto: SCANPIX

Vene võimud teatasid täna, et on maha surunud mässu Tšeljabinski oblasti vanglas, mille käigus vangid ronisid selle katusele ning väljaspool vanglamüüre toimusid verised kokkupõrked märulipolitsei ja vangide toetajate vahel.

Uuralites asuva Kopeiski linna kuuenda vangla kinnipeetavate protestiaktsioon algas üleeile lõuna ajal. Vangid nõudsid paremaid tingimusi ja kartserisse pandud kaaslaste vabastamist.

Vene televisioonis näidati ulatuslikult kaadreid, kuidas suur rühm vange ronis katusele ning heiskas sinna plakati kirjaga: «Inimesed, aidake!» Aktivistide sõnul oli protesti tegelikuks põhjuseks see, et valvurid peksid vange.

Ent Venemaa vanglateamet teatas täna hommikul, et kõik istumisprotesti pidanud vangid «on oma rühmadesse naasnud ning olukord on stabiilne ja vanglajuhtkonna kontrolli all».

Vanglamüüride taha kogunes vange toetama sadu inimesi, kaasa arvatud süüdimõistetute omaksed, ning üleeile õhtul toimusid verised kokkupõrked politsei eriüksuslastega, kes üritasid kogunenuid laiali ajada.

Kohaliku siseministeeriumi teatel võeti kinni 38 inimest ning et vigastada sai kaheksa eriüksuslast. Meedias avaldatud piltidelt on näha veriste peadega osalenuid.

Vanglateameti kohalik osakond ründas siiski protesti kohta ilmunud «negatiivset infot internetis, mille eesmärgiks oli destabiliseerida olukorda karistusasutuses».

Vanglates toimuvat jälgiva inimõigusaktivisti Valeria Prihhodkina sõnul on Kopeiski vanglat juba pikka aega peetud «problemaatiliseks», asutusel on halb maine peksmiste ja surmaga lõppevate vahejuhtumite tõttu.

«Meil on suur hunnik tõendeid vangidelt ja nende sugulastelt piinamiste, alandamiste ja vangide sugulastelt raha varastamise kohta,» ütles Prihhodkina AFP-le, lisades, et prokurörid on keeldunud dokumente vastu võtmast.

Inimõiguslased kritiseerivad juba ammu tingimusi Venemaa hiiglaslikus vanglatevõrgustikus, osutades, et olukord tuletab meelde Nõukogude aega ning toonast vangilaagrite süsteemi.

«Kopeiski ja teiste vanglate probleemid näitavad, et Gulag on Venemaal säilinud,» kirjutas kommentaaris päevaleht Vedomosti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles