Türgi armee: Patriot raketid on vaid kaitseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs toodetud Patriot-raketid
USAs toodetud Patriot-raketid Foto: SCANPIX

Türgi armee kinnitusel soovib riik paigutada Süüria piirile raketitõrjepatareid Patriot vaid kaitse eesmärgil.

«Süsteem on vaid kaitsemeede Süüriast lähtuvateks võimalikeks õhu- ja raketiohtudeks,» märkis armee uudisteagentuuri AFP vahendusel tehtud avalduses, milles kinnitati, et rakettide eesmärgiks pole Süüria kohal kehtestada lennukeelutsooni ega korraldada rünnakuid.

Türgi valitsus palus läinud nädala kolmapäeval NATO-lt luba raketitõrjepatareide Patriot paigutamiseks piirile Süüriaga, et kaitsta end sealse kodusõja võimaliku laienemise eest. Igasugune NATO vägede rakendamine eeldab aga alliansi juhtiva organi Põhja-Atlandi Nõukogu heakskiitu.

Venemaa on kava kritiseerinud, leides, et see võib viia väga tõsise relvastatud konfliktini, kuna rakettide paigutamine tekitab kiusatuse neid kasutada.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen kinnitas aga Vene välisministrile Sergei Lavrovile, et tegemist on vaid kaitseabinõuga ega tähenda mingil moel lennukeelutsooni kehtestamist.

NATO pole Türgi võimude palvele veel ametlikult vastanud. Alliansiga seotud allikate teatel antakse vastus alanud nädalal. Sellele vaatamata on Türgi armee aga hakanud otsima piiril rakettidele sobivaid kohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles