Fidži president tühistas põhiseaduse ja tagandas kohtunikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidži president Ratu Josefa Iloilo juulis 2000. aastal.
Fidži president Ratu Josefa Iloilo juulis 2000. aastal. Foto: AFP / Scanpix

Fidži president Ratu Josefa Iloilo teatas reedel riigimeedia vahendusel, et tühistas põhiseaduse, tagandas kõik kohtunikud ja kuulutas end riigipeaks.


Iloilo avaldus järgnes apellatsioonikohtu neljapäevasele otsusele kuulutada ebaseaduslikuks 2006. aasta detsembris riigipöördega võimule tulnud sõjaväeline valitsus.

Kohtuotsuse järel teatas vahevalitsuse peaminister ja armeejuht Voreque Bainimarama, et loovutab võimu, ent sellele vaatamata jätkavad julgeolekujõud korra tagamist.

Iloilo avalduse täpne mõju on hetkel selgusetu. Kaks aastat tagasi Bainimarama valitsusjuhiks vannutanud Iloilo ütles, et nimetab lähiajal uue vahevalitsuse peaministri.

Iloilo sõnul rajas ta «uue seadusliku korra», millega ta kutsub liituma või uuesti liituma «sobilikke indiviide». Uue vahevalitsuse ülesandeks on viia riik demokraatlike valimisteni, mille tähtajaks on hiljemalt 2014. aasta september.

Kohus tegi ühtlasi hunta võimu ebaseaduslikuks kuulutamisega Iloilole korralduse nimetada vahevalitsuse juhiks «väljapaistev isik», kes ei oleks Bainimarama ega putšiga võimult kukutatud korrumpeerunud ekspeaminister Laisenia Qarase.

«Ei saa olla valitsuseta riiki. Valitsuse masinavärk peab jätkuma,» ütles 88-aastane Iloilo.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus neljapäeval langetatud kohtuotsuse järel vaoshoitusele saareriigis.

Bainimarama oli seni tõrjunud nii siseriiklikke kui rahvusvahelisi üleskutseid taastada Fidžil kiiresti demokraatia. Tema hinnangul on esmatähtis reformida valimissüsteemi, mis praegu süvendab lõhet rahvastikust enamuse moodustavate pärismaalaste ja Indiast pärit vähemuse vahel.

Vaikse Ookeani Saarte Foorum on ähvardanud peatada Fidži liikmesuse 16 saareriigist koosnevas ühenduses, kui mai alguseks pole paika pandud üldvalimiste kuupäev. Samasuguse ähvarduse on teinud ka Rahvaste Ühendus, mis andis Fidžile aega septembrini.

2006. aasta veretu putš oli saareriigis viimase kahe aastakümne jooksul neljas riigipööre.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles