Moldova valimistel antud hääled loetakse uuesti üle

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova eriüksuse sõdurid istumas parlamendisaalis.
Moldova eriüksuse sõdurid istumas parlamendisaalis. Foto: AFP / Scanpix

Moldova võimud andsid täna korralduse alustada eelmisel nädalavahetusel toimunud parlamendivalimistel antud häälte ülelugemist, tulles sellega vastu opositsiooni nõudmistele.


Sellekohase palve esitas president Vladimir Voronin ametlikult konstitutsioonikohtule, mis peab saama valimistulemused pühapäevaks, vahendasid AFP ja Reuters.

«Ma olen veendunud, et täielik häälte uuestilugemine saab suureks argumendiks poliitilise stabiilsuse, rahu ja vastastikuse usalduse hoidmisel,» märkis Moldova riigipea oma avalduses.

Kaheksa aastat järjest võimul olnud kommunistid tsementeerisid valimistel oma positsioone veelgi, sest neile anti esialgsetel andmetel peaaegu pool häältest, mis 101-liikmelises parlamendis võrdub 60 mandaadiga.

Voronin ise ei saa siiski kolmandaks ametiajaks järjest presidendiks jääda ning talle mantlipärija valimiseks vajatakse üht häält rohkem. Kompartei juhina jääb aga praegune riigipea paljude arvates ka edaspidi riigitüüri juures niite tõmbama.

Moldova keskvalimiskomisjoni juhi sõnul on kolm opositsioonierakonda asunud ka valijate nimekirju kontrollima. Häältelugemine on aga alanud juba eile ning selleks kulub ametniku hinnangul neli päeva veel terve nädalalõpp, vahendas Interfax.

Chişinăus kogunes täna taas valitsushoone ette umbes tuhatkond meeleavaldajat, kes tõid sinna kaasa lilli. Interfaxi korrespondendi sõnul räägivad noored protestijad, et nende toodud lilled sümboliseerivad aktsiooni rahulikku iseloomu.

Demonstratsioonil väljendatakse jälle rahulolematusest valimistulemuste ja võimude tegevusega nende suhtes, kes osalesid selle nädala protestimiitingutel ning nõutakse ÜRO sekkumist. Moldova võime kritiseeris juba ka rahvusvaheline inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Moldova juhid süüdistasid teisipäeval puhkenud rahutustes naaberriigi Rumeenia võime ning prokuratuuri tänase teate kohaselt on vahistatud ka vähemalt üks Rumeenia kodanik. Kokku peeti aga teisipäeval-kolmapäeval kinni ligi paarsada inimest. Euroopa Liidu ja Rumeenia suunas on kriitikat teinud ka Vene välisministeerium.

Venemaalt on väidetavalt saadetud kohalikule politseile ka lisavarustust. Kommersant kirjutas, et kolmapäeval saabus Chişinăusse lennuk, millega toodi kohalikule märulipolitseile gaasigranaate. Moldova siseministeerium lükkas selle info siiski tagasi, viidates oma piisavale varustatusele konstitutsioonilise korra säilitamiseks riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles