Kim Jong-il teeb õemehest otsustajat

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea vananev ja meedia andmetel ka põdur liider Kim Jong-il ei jätnud vaatlejate hinnangul enam mingit kahtlust, kellest saab tema tähtsaim abiline ja tõenäoline järglane võimul.


Kim, kes ise kinnitati sel nädalal uuesti riigijuhi kohale, nimetas mõjukasse militaarametisse - riikliku kaitsekomisjoni liikmeks oma õemehe Jang Song-taeki ning analüütikud näevad selles selget märki, vahendas Reuters.

63-aastane mees on selles võimukabinetis noorim ja energilisim ning elab ilmselt ka siis, kui Kimi ja ka kaitsekomisjoni teiste liikmete kirstud on juba kinni naelutatud, tõdes Korea rahvusliku ühendamise instituudi ekspert Cho Min.

Kimi noorema õe Kyong-hui abikaasa Jang saab seetõttu ilmselt meheks, kes paneb paika Põhja-Korea uue valitseja, kui Kim peaks kiiresti surema. Samuti oleks ta toeks viimase kolmele teadaolevale pojale, kelle hulgast üks võib isa mantlipärija saada.

67-aastase praeguse juhi nõrgast tervisest spekuleeritakse endiselt, sest sel nädalal lonkava sammuga ülemnõukokku astus, paistis ta hallim, kiilam ja palju kõhnem kui varem, mis andis taas hoogu juttudele teda mullu augustis väidetavalt tabanud tõsisest tervisehäirest.

Kim Il-sungi nime kandvas ülikoolis ja ka Moskvas hariduse saanud Tööpartei ametnik Jang on teinud kiiret poliitkarjääri 1980. aastatest alates. Mõne aasta eest arvati, et ta sunniti Pyongyangi võimuvõitlusest taanduma, kuid hiljem mees naasis ning viimastel kuudel nähakse teda üha enam suure juhi lähedal.

USA ja Korea vaatlejate arvates on õemees Kimi suguvõsas praegu üks helgemaid päid ning soosingus püsimise korral võiks temast pärast viimase surma saada võimuhoidja või keskne figuur kollektiivses juhtkonnas. Nominaalselt on tähtsuselt teine mees praegu veel 81-aastane formaalne riigipea Kim Yong-nam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles