Venemaa ähvardas euroliitu kättemaksuga viisaküsimuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Moskvas asuvas Rootsi viisakeskuses tegemas fotot Schengeni viisataotluse jaoks.
Naine Moskvas asuvas Rootsi viisakeskuses tegemas fotot Schengeni viisataotluse jaoks. Foto: SCANPIX

Moskva hoiatas täna Euroopa Liitu, et kaalub vastumeetmeid, kui ühendus lükkab taas edasi viisanõuete tühistamise Venemaa kodanikele.

Venemaa on aastaid nõudnud, et EL lõdvendaks riigi kodanike viisanõudeid ja loobuks neist sootuks teatud tüüpi reisijate jaoks. Küsimusest on saanud suur diplomaatiline tüliõun Brüsseli ja Moskva vahel, kirjutas AFP.

President Vladimir Putini jaoks on see detsembris Brüsselis toimuva ELi-Venemaa tippkohtumise eeldatav peateema, ütles Vene välisministeeriumi eriesindaja Anvar Azimov.

«Ta esitab kategoorilise küsimuse: kas me liigume edasi või mitte?» ütles Azimov RIA Novosti teatel. «Järgmine aasta saab olema tõehetk ja me langetame otsuseid aasta lõpus.»

«Kui 2013. aasta lõpuks pole selles kokkuleppes läbimurret, teeb Venemaa sellest oma järeldused,» lisas Azimov. «Meil läheb mõnikord aega, et asjast aru saada, kuid suudame anda piisava vastulöögi.»

Azimov ei täpsustanud, mida ta vastulöögi all silmas pidas.

Moskva on varem öelnud, et mitmeid Euroopa riike räsib viisaküsimuses külma sõja aegne mentaliteet ning seetõttu kasutavad nad teemat poliitilise hoovana Venemaa vastu.

Azimovi sõnul on viisarežiimi kiire lõdvendamise poolt 17 ELi liikmesriiki, samas kui ülejäänud kümme on vastu.

Azimov ütles, et Venemaa on hakanud nõudma, et riiki saabuvad võõrriikide lennukimeeskonnad hangiksid viisad. Samm on seotud ELi keeldumisega anda viisavabadus Vene teatud tüüpi diplomaatiliste ja sõjaväeliste passide omanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles